Инфо

14. јануар 2016.14. јан 2016.
Организација „Царитас“ у опШтини Крупањ

НОВИ ПРОЈЕКТИ

Нови план и програм као наставак сарадње. Превенција и управљање природним ризицима. Едукација и понашање у ванредним ситуацијама. Смањење ризика од катастрофа
Крупањ је протекле недеље у среду 13. јануара 2016. године посетио др Данијел Галун координатор хуманитарне организације „Царитас“ са циљем да представи планове и нове активности ове организације у општини Крупањ у наредном периоду. Организација „Царитас“ је на подручју западне Србије у општинама Крупањ, Лајковац, Уб, Шабац и Ваљево значајно помагала пострадале у мајским поплавама 2014. године.
Госте је најпре поздравио Раде Грујић председник општине Крупањ који се захвалио организацији „Царитас“ на досадашњој помоћи, али и указао на обострану жељу да се настави са започетом сарадњом. Разговарало се о плану и програму активности у 2016. години, као и намери да се направи добар план различитих едукација које ће водити национална агенција за едукацију која се бави ванредним ситуацијама.
- Наша помоћ се није завршила по завршетку помоћи пострадалом становништву. Желимо да у даљој сарадњи са општинама, посебно са општином Крупањ, развијемо један програм који ће бити намењен смањењу ризка од катастрофа и то је нешто што ћемо у овој години радити. Постоји више активности које планирамо, неке од њих су везане за едукацију надлежног особља, оних људи који се иначе баве ванредним ситуацијама у општини, како би се боље припремили за неку наредну катастрофу уколико до ње дође, али исто тако да путем медија мало сензибилишемо становништво како би схватили да је превенција катастрофа одговорност свих нас, а не само једне или друге надлежне службе или председника неке општине- истакао је др Данијел Галун из организације „Царитас”.
Канал корита реке у непосредној близини Доброг потока је нешто што треба под хитно санирати. То је био посебан предмет овог састанка. Оно што „Царитас“ такође жели јесте да поклони једну мобилну радио станицу општини Крупањ јер је комуникација у тренутку када се десила катастрофа била велики проблем.
Од раднице општинске управе Душице Зељић испред штаба за ванредне ситуације задужене за сарадњу са хуманитарним организацијама сазнајемо да је помоћ организације „Царитас“ грађанима Крупања почела непосредно после поплава у мају 2014. године и да се одвијала у неколико фаза које су углавном биле базиране на помоћи у храни, хигијени, огревном материјалу и обнови кућа. У оквиру Пројекта ургентне помоћи подељено је 250 пакета хране и хигијене и 72.620 килограма сточне хране у укупној вредности од преко 40.000 евра. Прва фаза у оквиру рехабилитационог пројекта општини Крупањ донела је: грађевински материјал за 63 домаћинства, паковање брикета по једну тону за грејање за 150 домаћинстава, десет шпорета на дрва, белу технику за 103 домаћинства, намештај у 31 домаћинство и ваучере за храну за 236 домаћинства. Укупна вредност прве фазе износи преко 140 хиљада евра. Друга фаза рехабилитационог пројекта обухватила је: пластенике за 14 домаћинстава, сточну храну за девет домаћинстава, кокошке за једно домаћинство, вештачко ђубриво за седам домаћинстава, млађ пастрмке за пет домаћинстава и механизацију за рад за 10 домаћинстава у укупној вредности од преко 45.000 евра.
Организација „Царитас“ је у сарадњи са општином Крупањ током 16 месеци реализовала пројекат психо-социјалне подршке грађанима коју је прихватило 312 корисника, а 21 породица је добила материјалну помоћ. Општина Крупањ и „Царитас“ су обновили улицу Луке Стевића. Подсећања ради „Царитас“ је социо-хуманитарна организација Католичке цркве чија је мисија заштита и промоција достојанства сваке људске особе. Ова организација помаже људима без обзира на њихову верску, националну или било коју другу припадност, а највише особама које живе на маргинима друштва: старим лицима, усамљенима, болеснима, особама са посебним потребама, и другима.
Д. Жугић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa