Инфо

21. јануар 2016.21. јан 2016.
ПОЧЕО ПОПИС НЕЛЕГАЛНО САГРАЂЕНИХ ОБЈЕКАТА

ПРАКСА ДРУГАЧИЈА ОД ТЕОРИЈЕ

Највише проблема постоји у договарању поновних посета, јер се грађани, упркос остављеним обавештењима, не јављају инспекторима. Са друге стране, грађани који желе да легализују објекте, инспекторе дочекују са припремљеним документима
Стамбено-пословни објекат на углу улица Тиршов венац и Косте Абрашевића изграђен је пре 25 година. Решавању дугогодишњег проблема око легализације могла би да допринесе примена Закона о озакоњењу. Власници зграде предали су неопходну документацију грађевинским инспекторима, и стекли услов да уђу у процес озакоњења. Сличан поступак очекује и све остале грађане који имају нелегално саграђене објекте.
- Инвеститор је приликом изградње објекта одступио од грађевинске дозволе, и то тако што је изграђен један спрат више. Одступање је приметно и у изгледу поткровља. Инвеститору ће зато бити издато решење којим се налаже рушење поткровља и другог спрата. У трећој тачки решења стоји да се предмет уводи у процес озакоњења, а људи који су ангажовани на пословима озакоњења обавестиће их шта треба да припреме од документације како би се спорни објекат легализовао. Иста процедура очекује и све друге грађане који имају нелегално саграђене објекте, каже Зорка Тодоровић, шеф Одељења грађевинске инспекције.
Грађевински инспектори на терену су од понедељка. Највише проблема имају у двориштима где постоји више домаћинстава. Иако уредно остављају обавештења, грађани се ретко јављају како би се договорили о термину накнадне посете. У Господар Јевремовој улици за прва четири дана пописа остављено је 40 обавештења али се инспекторима јавио само један грађанин.
- Читав процес иде споро. Грађани често нису код куће приликом наших посета, а иако им оставимо обавештење да смо долазили, они нам се не јављају. Да би доказали легалност објекта потребан им је само лист непокретности, који, уколико га не поседују, могу извадити у Служби за катастар непокретности, додаје наша саговорница.
Спремите документацију
Током пописа нелегално саграђених објеката утврђено је и да поједина републичка јавна предузећа немају документацију којом могу доказати легалност зграде. Инспектори зато позивају њихове представнике и грађане да припреме неопходне папире, односно, у овом случају, препис листа непокретности који је довољан за потврду легалности.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa