Инфо

21. јануар 2016.21. јан 2016.
НАЈПОЗНАТИЈИ СРПСКИ ИСТОРИЧАР, ПРЕДРАГ МАРКОВИЋ ЗА „ГЛАС ПОДРИЊА“

СВАКИ ИЗБОРИ СУ ИСТОРИЈСКИ

Рехабилитације имају морални, али и имовински значај, посебно је суд у Шапцу био активан у тим предметима. Рећи да је нешто урађено по први пут у историји Србије има смисла колико и казати да је по први пут 2016. година
Историчар Предраг Марковић један је од најбољих познавалаца „учитељице живота“. На себе је одавно скренуо пажњу победом у чувеном квизу „Квискотека“, али огроман траг оставио је управо проучавајући историју. У међувремену, на опште изненађење јавности, постао је потпредседник Социјалистичке партије Србије. Да све, ипак, није политика, доказ је и блиц-интервју који смо са њим направили.
Сведоци смо да се последњих деценија мења историјска слика када је Србија у питању. Како Ви гледате на све учесталије судске пресуде које „бацају ново слетло“ на српску историју?
- Велики број људи је лишен живота, имовине или грађанских права без кривице. Такве неправде свакако треба исправити.
Шта је у ствари циљ рехабилитације и може ли се на тај начин исправити нека историјска неправда?
- Рехабилитације имају морални, али и имовински значај. Није у питању само историјска, већ често и судска неправда.
Какав је Ваш став по питању, нпр, процеса рехабилитације Милана Недића?
- Ниједна држава у Европи не би рехабилитовала Милана Недића. Посебно би било глупо да то уради Србија, земља која је дала вероватно највећи допринос антифашизму, зар да урадимо нешто што нису учинили ни Словаци, ни Французи, који су имали сличне колаборационисте?
Зашто ми мало знамо о нашој историји после Другог светског рата?
- Знамо све више, посебно после отварања до сада затворених архива и низа нових књига и радова. Рецимо, на пример, знамо скоро потпуни списак жртава после јесени 1944. године.
Може ли се на основу историјских постулата и минулог искуства претпоставити куда се креће данашњи свет?
- Не. Исто онако као што не знате како ће вам изгледати љубавни живот на основу претходних искустава, не можете знати ни како ће изгледати било која друга област људског живота.
Како коментаришете све чешће изјаве политичара да су нешто радили или да је нешто урађено по први пут у историји Србије?
- Србија данас је веома другачија од Србије у било ком другом времену. Рећи да је нешто урађено по први пут у историји Србије има смисла колико и казати да је по први пут 2016. година.
И на крају, морамо да Вас питамо и нешто о политици - да ли ће предстојећи избори да буду „историјски“?
- Сваки су избори историјски, као и све остало. И овај број вашег листа, „Гласа Подриња“ је историјски.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa