Инфо

21. јануар 2016.21. јан 2016.
У ЗЗЈЗ ОБЕЛЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА

Национални дан без дуванског дима, који се обележава 31. јануара, ове године има слоган “Свака цигарета смета”. Тим поводом, Завод за јавно здравље Шабац, у уторак је организовао предавање за здравствене и просветне раднике.
- Овогодишња кампања се организује под истим слоганом као и претходне године, пре свега да укаже на чињеницу да заиста смета свака цигарета, и обична и електронска, али и да смета свака цигарета у затвореном простору, без обзира да ли је тај простор визуелно подељен или не. Бројне активности које се организују у целој Србији имају за циљ да скрену пажњу доносиоцима одлука, стручној јавности и становништву на потребу измене постојећег закона у коме је, за сада, дозвољено пушење у затвореним просторијама, што има многобројне негативне ефекте. Све је већи број земаља у свету које напушта ову праксу и иде ка друштву без дуванског дима, као што су Финска и Норвешка, каже др Биљана Килибарда из Института за јавно здравље Србије.
У Србији је 2010. године усвојен Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму, којим се забрањује пушење на радним и јавним местима. У 2014. години је 14% пушача смањило број попушених цигарета у току дана, док је 13% њих престало са овом штетном навиком.
- Упркос смањењу, изложеност дуванском диму је и даље велика у Србији. Резултати Истраживања здравља становништва у 2013. години, показују да је више од половине становништва старијег од 15 година изложено дуванском диму у затвореном простору и да је скоро исто толико непушача забринуто због штетних последица дуванског дима. Нажалост, немамо Саветовалиште за одвикавање од пушења на нивоу града, али имамо здравствено-васпитне активности, кампање и промоције здравља које би требало интензивирати, каже др Милијана Поповић, директорка ЗЗЈЗ Шабац.
Чињеница да данас у Србији само 13% домаћинстава живи без дуванског дима јесте забрињавајућа, али је зато охрабрујуће да је у нашој и у свим земљама света и даље већи број непушача него пушача.
Према Истраживањима ефекта примене Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму, у школама и факултетима је са 44% у 2010. изложеност дуванском диму опала на 7% у 2014. години, на радним местима са 45% на 31%, док је у ресторанима, кафићима и осталим угоститељским објектима незнатно смањена, са 72 на 64%.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa