Инфо

21. јануар 2016.21. јан 2016.
ДОНАЦИЈА ДИРЕКЦИЈЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ

ОВНОВИ ЗА МАТИЧЕЊЕ СТАДА

Узгајивачима оваца из шабачких села Дирекција за пољопривреду је у понедељак поделила 25 приплодних овнова раса ил де франс, сјеничке праменке и виртемберг. Овнове су на 18 месеци добили пољопривредници који имају овце у роду, али нису имали одговарајућег овна па нису успевали да их уматиче. Након годину и по дана овнови ће бити предати другом одгајивачу.
Дејан Церовац из Криваје има 13 оваца расе виртемберг и сматра да је овај потез Дирекције добра ствар јер ће сада моћи да уматиче своја стада, као и њихово потомство. Нада се проширењу стада на 25 до 30 оваца, али каже да то зависи од субвенција које буду даване пољопривредницима. Задовољан је овном ког је добио од Дирекције, а који се добро уклопио у газдинству Церовца.
Бранислав Ковачевић из Липолиста такође је добио овна расе виртемберг којим је уваћао своје стадо од 16 оваца и јагањаца. Стаја за овце коју има довољно је велика за 60 оваца, па ће ова донација Дирекције бити подстрек за проширење.
- Лепо је живети у селу, али треба имати подршку како од локалне средине тако и од државе. Тешко је, али се не смемо предавати. Потребно ми је мало више пара да се озбиљно посветим овчарству, што није лако уз четворо деце, од којих су три у средњој, а једна у основној школи. Овај ован ми значи због добијања папира и матичења и надам се да ће у наредном периоду, уз неке стимулације, бити боље, каже Ковачевић.
Како је навео директор Дирекције за пољопривреду Владимир Шпегар град је завршио стратегију аграрног и руралног развоја која предвиђа и генетско унапређење у сточарству.
-Због тога што имамо веома мали број уматичених оваца, а субвеницје нису мале, 7.000 динара по грлу, сада ће ова стада бити уматичена. Корист ће бити велика. Израчунали смо да субвенције које се добијају од државе решавају питање хране за све њихове овце, објашњава Шпегар.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa