Инфо

21. јануар 2016.21. јан 2016.
САВЕТИ ЗА УРЕЂЕЊЕ МАЛОГ СТАНА

ЈЕДНОСТАВНОСТ ПРЕ СВЕГА

Уколико живите у мањем стану, ево пар корисних савета како да барем наизглед тај простор учините већим, али и функционалнијим
Уска дневна соба
Ако вам је дневна соба иде у дужину више него у ширину, поделите тај простор у три засебне целине за седење користећи мањи комадни намештај. Користите огледала као декоративни елемент у овој просторији, јер ћете тако осветлити читаву просторију дневним, али и вештачким светлом.
Вишенаменски намештај
За мале просторе идеалан је намештај који има вишеструку намену. Уколико можете себи да приуштите квалитетне комаде намештаја који могу да се склапају и тако добију вишеструку намену, ово је идеално решење јер ћете учинити ваш простор функционалнијим.
Боја
Окречите стан у једну боју. Препорука је да то буду благи тонови који неће чинити просторије мањим него што јесу, а уједначен тон кроз целу кућу ће допринети да ваш стан визуелно изгледа веће.
Што једноставније
Још једно од правила да мали стан изгледа веће је тако што га нећете претрпати ни намештајем, али ни ситницама. Избегавајте подне простирке и миље на намештају, а украсне фигуре сведите на минимум. Централни део собе би требало оставити слободан, јер ће створити илузију ширине простора.
Велики комад намештаја
Ако имате засебну спаваћу собу у малом стану, слободно купите што већи кревет. Овај доминантан али и главни комад у спаваћој соби ће одвући пажњу на чињеницу да вам је соба мала јер ће он бити у центру пажње, те ће вам се соба учинити барем привидно већом него што то и јесте.
Природна средства за чишћење дома
Овај чланак је намењен свима вама који желите да у чишћењу свог дома употребите домаћа средства. Наравно, постоје и куповна еколошка средства, али је свакако економичније када их направимо сами.
Сода бикарбона
Ако вас муче непријатни мириси у фрижидеру, ставите посудицу са содом бикарбоном у њега, упиће све непријатне мирисе од хране, а само кашичица соде убачена у нову кесу за ђубре упиће мирис. Благослов у летњим месецима! Уколико судове перете ручно, сода може да буде додата у воду за прање, поготово ако муку мучимо с масним тигањима, а и кожа на рукама тако мање страда.
Тепихе пре усисавања поспите содом која ће упити непријатне мирисе. Оставите је да делује пола сата, па усисајте. Исто важи и за подлоге на којима леже кућни љубимци или пак за мачји ЊЦ, на чије је дно, испод песка, ради отклањања непријатних мириса довољно посути кашику соде.
Сода омекшава воду и уклања каменац па уместо којекаквих „хемија” пробајте да ЊЦ шољу поспете шаком соде. У воду затим сипајте, на два сата, шољицу алкохолног сирћета и исто толико соде. Догодиће се мали хемијски процес, али сасвим безопасан. Ако се на шољи испод ивице ухватила буђ, у пластичној посуди помешајте алкохолно сирће и соду, а онда у то умочите комаде вате и њима обложите ивице. Оставите да делује сат-два и затим све обришите. Чудотворно је, и учинак није ништа лошији од оних црвених и зелених течности које понекад могу бити опасне за живот.
Сода је одлично абразивно средство, па њоме поспите и лавабо и каду, уз капљицу-две лимуновог сока и трљајте, као што чините и са уобичајеним абразивним средствима.
Две кашике соде у одељку за детерџент, најбоља су превентива за машину за веш, а уједно ће и омекшати воду у којој се пере веш, без обзира да ли перете бели, црни или шарени. Достојно ће заменити таблете и течности против каменца.
Сок од лимуна
Сок од лимуна створен је за разнолико чишћење и уклањање непријатних мириса у кухињи, али и са руку након сечења лука или чишћења рибе.
Од лимуна се једноставно може припремити универзално средство за чишћење, па у флаши са распршивачем помешајте сок од једног лимуна и петнаестак капи етеричног уља лимуна с литром воде.
Осим што чисти, лимунов сок успешно уклања и водени каменац с кухињских арматура и посуђа. За спречавање накупљања каменца, али и за полирање, кухињске славине повремено натрљајте соком, односно кришком лимуна.
Лимун може послужити и за дезинфиковање микроталасне тако што ћете у њу ставити посуду с водом и лимуновим соком и укључити на неколико минута.
Сирће
Алкохолно или јабуково сирће можете сипати у боцу са распршивачем и тиме чистити кухињске површине, масне наслаге на кухињским елементима, све. Због лепшег мириса у флашицу ставите и неколико капи уља од лаванде (или неког другог, по жељи).
Прозоре и стаклене површине перите уз помоћ боце са распршивачем у којој је обична вода с једним децилитром алкохолног сирћета.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa