Инфо

21. јануар 2016.21. јан 2016.

НОВИ ЖИВОТНИ ИМПУЛС

Невладина непрофитабилна организација свакодневно пружа најпотребније услуге од снабдевања огревом, преко позајмица, до помоћи најугроженијима. Посебна пажња посвећује се друштвено-културном и спортско-рекреативном животу кроз успешан рад седам секција
Иако већ зашли у „треће доба“ чланови Градског удружења пензионера града Шапца свакодневно показују да и старост има своје предности. Ма колико времена била тешка, бар кад је реч о финансијским проблемима, не посустају духом. То се да уочити како на окупљањима у клубовима тако и у секцијама у којима има места за све оне расположене за дружење и живљење пуним плућима.
- Од двадесет четири и по хиљаде пензионера у Шапцу у наше градско удружење учлањено је негде око шест хиљада. Многи су по неким основама Статута ослобођени чланарине чији је износ ове године шесто динара. Одбија се преко ПИО фонда педесет динара месечно што није никакав издатак ни за једног члана. Од плаћања чланарине ослобођени су сви пензионери преко осамдесет година. Као организација сами се финансирамо из средстава које обезбеђујемо на различите начине. Од Градске управе прошле године добили смо 240.000 динара које смо расподелили за поклон пакетиће најугроженијима током ускршњих, новогодишњих и божићних празника, и у октобру месецу солидарности. Из својих скромних средстава за те потребе издвојили смо још толико. Поделу вршимо преко председника месних заједница, а имамо их тридесет седам. Та подела подразумева и хиљаду динара за набавку лекова - каже Стеван Матић, члан Извршног одбора Градског удружења пензионера града Шапца.
Огрев
Своје чланове Удружење снабдева огревом, дрвима са Цера и Иверка, угљем из „Колубаре“ и „Костолца“, а по потреби и из Бановића и Станара у Републици Српској.
- Прошле године нашим пензионерима испоручили смо 1.472 кубна метра дрва и 1.200 тона угља. Нисмо имали ни једну једину примедбу ни на квалитет ни на количину. Дрва продајемо по цени која је утврђена још пре две године. Отплата је на шест месеци. Бескаматни је кредит. То исто важи и за угаљ. За зиму 2016/2017. уговорили смо 1.500 кубних метара дрва и негде око 1.300 тона угља. Рачунамо да ће бити већа потражња јер на кванташкој пијаци за кубик дрва треба издвојити од 4.500 до 4.600 динара. Рачунајте да ће још и да вам закину.
Сваки динар значи. То најбоље знају они који се свакодневно сусрећу са недостатком новца. Оно мало пензије што добију већином оде на лекове и основне потребе. А где су рачуни и друге обавезе. Позајмице су једно од решења.
Позајмице
- Позајмице су прошле године биле у износу од 21.500 динара. Ове године смо подигли лимит на 24.500 динара. И њих дајемо шест месеци на отплату. Некоме, ако не може на шест месеци, продужимо и на осам месеци. Позајмице се дају за одлазак у бањска лечилишта и рехабилитационе центре. Не контролишемо их па не знамо да ли је увек тако. Мале су пензије па постоји могућност да неко искористи за плаћање рачуна за струју и слично. Углавном дајемо за одлазак у бање и бањска лечилишта.
Секције
Градско удружење пензионера не постоји само да би набавило огрев и организовало игранке што потврђује и рад седам секција. Брига о здрављу чланова такође је нешто о чему се води рачуна. Тако су током прошле године лекари из Новог Сада обавили прегледе на којима се контролисао ниво шећера у крви и притисак.
- Секцију за здравство води прим. др Драгутин Марковић који је прошле године организовао осам предавања на којима су гости били познати лекари из Опште болнице „Лаза К. Лазаревић“ или Дома здравља. Др Раде Виторовић из Богатића обавио је само током једног дана седамдесет ултразвучних прегледа и то бесплатно. Нашим члановима то много значи с обзиром на чињеницу да се такви прегледи наплаћују од три до три и по хиљаде динара.
Секција просветних радника коју води проф. Светлана Жегарац имала је прошле седам књижевно-поетских вечери. Чланови Секције за радну рекреацију, захваљујући упорности и раду Данијеле Шербуле, у претходној години посетили су Ужице, Љубовију, Белу Цркву, манастир Лелић, Соко град. Шаховска секција свакодневно окупља по тридесет, четрдесет људи у Шах клубу. Одржавају се турнири, а не изостају ни награде. Секција пензионисаних радника Министарства унутрашњих послова на челу са Живојином Жојом Галонићем стигла је чак и до Мађарске.
- Све секције су веома активне. Ту је и Секција за социјални рад коју води дипл. социолог Живанка Гмитрић. Велики је стручњак. Двадесет две године била је директор Геронтолошког центра. У њеној су, да тако кажем надлежности, подела пакетића, новца за лечење и слично. Имамо и Секцију за рад на селу. Иако то за некога мало чудно звучи можемо рећи и да у селу пулсира живот као и у граду. Наставник Дара Рајчић из Прњавора успела је све добро да организује а наши чланови на сеоском подручју имали су прилику да присуствују предавањима, као и прегледима.
Пулс живота
Градско удружење пензионера једна је од ретких организација у којој у пуној мери пулсира живот иако је реч о пензионерима.
- Млади људи обично кажу: „Он је пензионер, пензос. Отписани“. Напротив, наши пензионери не дају да буду отписани па могу да вам кажем да има и један број пензионера који пишу. Поменућу само нашег познатог писца Николу Девуру, књижевника, који је написао преко двадесет књига. И даље пише. Ту је и магистар Душан Бабић, па и моја маленкост. Имамо и пензионере који се баве писањем монографија. Нису никада ништа написали пре у животу али су се усудили кад су отишли у пензију да почну са писањем. Пишу ако ништа монографију свога села у коме су рођени. И то је значајно. Значајно је за продужење и живота и побољшање здравља јер кад човек ради и ако му ради мозак, како каже латинска пословица: „У здравом телу здрав и дух“, да би био здрав дух, мора бити здраво тело и обратно.
ИГРАНКАМА ПРОТИВ БРИГА
У кризним временима, каква су данашња, пензионери лек за своје бриге потраже и на игранкама које се сваке седмице одржавају два пута - четвртком у просторијама клуба у Бенској бари, а недељом у клубу у Карађорђевој.
- Игранке су прилично посећене. Буде и до сто људи који за тих пар сати желе да се провеселе и тако забораве на бриге. Клубови осталим данима раде од пола девет до пола четири по подне. Суботом не ради Бенска бара, а недељом Карађорђева. Играју се домине, друштвене игре, дружи, а има поприличан број и оних, најсиромашнијих, који дођу да се огреју - каже Стеван Матић.
АДВОКАТ НА УСЛУЗИ
Сваког уторка и четвртка од осам до дванаест часова адвокат Милета Палежевић свим члановима Градског удружења пензионера града Шапца пружа бесплатну правну помоћ. Тренутно, поред разноразних врста уговора, жалби, поднесака, даје савете и у вези озакоњења објеката, односно легализације. Сви они који имају тај проблем у просторијама овог Удружења могу добити све потребне информације и помоћ да своје проблеме коначно и реше.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa