Инфо

28. јануар 2016.28. јан 2016.
ДРАГАН СТАНКОВИЋ, ОДБОРНИК ИНИЦИЈАТИВЕ СЕЛО-ГРАД, ПОЉОПРИВРЕДНИК У ПОЛИТИЦИ И ПОЛИТИЧАР У ПОЉОПРИВРЕДИ

ИНИЦИЈАТИВА ПОТРЕБНА И СЕЛУ И ГРАДУ

Политички сам експериментисао, а онда заједно са пријатељима направио покрет Иницијатива село-град, која је за кратко време каналисала интересе и села и града, и показала се спремном и способном да их уведе у политички живот. Нашу политички праксу заснивамо на борби за бољи и квалитетнији живот грађана, што доказујемо бројним успешним акцијама, каже Драган Станковић
Недавно су пољопривредници са подручја града Шапца добили писмо чији сте аутор. Зашто сте одабрали такав начин комуникације?
- Писма смо увек слали најближима, са добром намером и искреним жељама. Тако је и моје писмо начин да им се кратко обратим јер знам да за нас поштене сељаке слободног времена нема. Често сам се питао шта ће мени политика. Велико домаћинство, хектари земље, бавим се успешно сточарством и имам највеће богатство - здраву и паметну децу. Да ли треба да будем себичан, да окренем главу и ћутим о свему што се дешава на селу? Не!
Шта сте им поручили?
- Позивам их да ми се придруже у борби за опстанак нашег села. Борићу се да се наредне године у градском буџету издвоји 150 милиона динара за субвенције. Потребно је да се удружимо и заборавимо велика обећања, да будемо реални и занемаримо личне интересе. Ми се рађамо са својом фирмом коју су нам створили наши дедови. Чувајмо је и развијајмо, не одлазимо у град по сваку цену. Морамо да подржимо пољопривреду и село, нико то неће учинити осим нас. Зато позивам пољопривреднике да се придруже Иницијативи село-град, да радимо заједно за наша села!
Један сте од оснивача Иницијативе село-град. Шта вас је мотивисало?
- Политички сам експериментисао, а онда заједно са пријатељима направио покрет Иницијатива село-град. Пре тога, као самостални одборник подржао сам скупштинску већину и градоначелника јер су прихватили два моја предлога: о додели средстава у виду пројекта у износу од 300.000 динара свакој сеоској месној заједници, што је био увод у децентрализацију села, и да од своје Месне заједнице (Змињак и Скрађани) направим пример села у ком је могуће побољшати живот мештана. Први мој предлог изазвао је позитивне реакције у свим селима Мачве, Поцерине и Посавотамнаве, а моје село почело је да функционише на вишем нивоу: уређен је центар села, сређено фудбалско игралиште, адаптиране свлачионице, постављена ограда око малог терена и рефлектори, направљен парк за децу, поправљени и изграђени нови санитарни чворови и тоалети у зградама МЗ и школе, изграђени километри малских путева, реконструисана зграда МЗ у Скрађанима, асфалтиран пут ка цркви и постављена ограда око цркве, приређено низ културних манифестација. Поносан сам што су моји мештани учествовали у радним акцијама, што су млади људи волонтирали јер смо сви схватили да радимо за наше село.
Активни сте и препознатљиви као одборник за скупштинском говорницом, али и у свакодневном животу.
- Много тога смо урадили, посебно у селима, наши одборници су били најактивнији на скупштинским заседањма. Поносан сам што сам, заједно са одборницима владајуће коалиције који живе на селу, иницирао набавку додатних противградних ракета. Председник Иницијативе село ““ град Салко Карадаревић, као градски већник, покренуо је низ пројеката за социјално угрожене групе, он је човек који за четири године ниједном није отишао на годишњи одмор, нон-стоп разговара са грађанима Шапца и увек им је на услузи. Млади Иницијативе село ““ град су наш понос, они су направили озбиљну стратегију за младе града Шапца коју ће ускоро представити.
Памтимо Вас као оштрог критичара Споразума о стабилизацији и придруживању за пољопривреднике.
- Споразумом о стабилизацији и придруживању, односно слободном увозу, пољопривредни произвођачи су стављени у неравноправан положај са европским произвођачем. Велика количина пољопривредних производа које ми можемо да произведемо се увози из Европске уније под сумњивим квалитетом и из држава у којима су пољопривредни произвођачи знатно више субвенционисани од наших, имају јефтинији репроматеријал и ми им једноставно не можемо бити конкурентни.
Скренули сте пажњу на малверзације у недавном откупу товних свиња од стране Републичке дирекције за робне резерве.
- Иако загарантована цена у тржишној економији не постоји, огромне осцилације у ценама говеда и свиња постоје само у Србији. Пољопривредници су осиромашени, а кланичари то знају и вешто користе, поготово имајући у виду могућност јефтинијег увоза из суседних земаља, иако сумњивог квалитета. Са престанком откупа направе велику пометњу на нашем тржишту и онда више не узимају ни по цени коју имају у иностранству, већ по много нижој.
Држава је за робне резерве откупила пет хиљада комада товних свиња. То је био веома кратак рок за откуп са територије Мачве и овог дела Срема. Откуп је обављен толико нетранспарентно и мени није познат ниједан пољопривредник из шабачке општине који је у томе учествовао. Све је ишло преко кланица, а профитирали су само одабрани. Нити је била укључена Пољопривредна стручна служба која је институција Владе Србије, нити је била укључена Дирекција за пољопривреду као градска институција. Организовати откуп за робне резерве без посредовања тих институција и узети од једног произвођача 300 грла, а од неког ситног ни десет, је апсурдно. Кад то не могу да организују праведно и поштено, не знам како ће донети неке озбиљније мере да унапредимо пољопривредну производњу. Основа пољопривредне производње је сточарска, а она је у последње време највише уништена.
Колико по Вашем мишљењу субвенције заиста помажу пољопривредницима?
- Дирекција за пољопривреду града Шапца има озбиљне субвенције у свим областима пољопривреде. Њихове исплате су редовне, за разлику од државних. Сваки динар који пољопривредник добије му је значајан, али многи од нас би били најсрећнији кад субвенција не би било, јер су их добијали и велики поседници у Војводини на 500- 600 хектара земље коју нису обрађивали. Малверзације око додела се настављају. Истовремено, субвенције од почетка долазе као нека социјална категорија и по њима се види докле нам је стигла пољопривредна производња. Ми још нисмо добили субвенције за земљу, а јесења сезона је већ завршена. Људи дугују за социјално, пензионо, порез на имовину, и то су велике цифре. Држава не даје субвенције и на њена дуговања не иде камата, а пољопривредник који порез не плати два- три месеца мора да плати дуплу суму због огромних камата.
Да ли је Иницијатива село-град спремна за изборе и излазите ли самостално пред бираче?
- Моје предвиђање катастрофалне аграрне политике СНС се обистинило, и то је основни разлог мог напуштања Уједињене сељачке странке која је у коалицији са СНС. Ни Уједињена сељачка странка ни Народна сељачка странка нису ништа урадиле за српски аграр. Зато смо основали Иницијативу село-град и са градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем договорили главне смернице локалне политике аграра.
Основни проблем политичких организација је у томе што су нереалне, превише самоуверене и стално у дилеми. Иницијатива нема тај проблем, ми увек знамо шта хоћемо. Настављамо наш пут заједно са коалиционим партнером, односно политичком странком Заједно за Србију, са којом ћемо наступати на предстојећим локалним изборима. На челу наше листе биће градоначелник Небојша Зеленовић. Он је свој интегритет изградио не само политичком вољом већ конкретним делима видљивим у свим областима: пољопривреди, привреди, култури... Очекујемо добар изборни резултат и сигуран да ће грађани препознати наш труд, поштење и борбу против лажних обећања, наопаких појава које се представљају као вредности и простаклука којима су наша деца свакодневно изложена.
Селу потребни образовани млади људи
Неопходно је да се млади образују и било би заиста добро да се по завршетку школовања врате у село и не заузимају радно место у граду неком ко нема других извора прихода. Иницијатива село- град се за то залаже. Међутим, стање у држави и однос према пољопривреди се у догледно време неће поправити и млади у селу немају никакву сигурност, нити услове како би на дужи временски период могли да се посвете одређеној врсти пољопривредне производње и из ње остварују сигуран приход. У европским земљама је боља законска регулатива и тамо млади и стручни људи могу да живе од свог рада. Млади пољопривредни произвођачи на неки начин имају радно место у својим домаћинствима које могу да проширују, али им држава не ствара амбијент за то.
С.П.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa