Инфо

28. јануар 2016.28. јан 2016.
OДРЖАН ДВОДНЕВНИ СЕМИНАР ВРШЊАЧКИХ МЕДИЈАТОРА

РАЗМИСЛИ, А ОНДА РЕАГУЈ

Ученици седмог и осмог разреда ОШ „Николај Велимировић“ имали су прилику да прошлог четвртка и петка сазнају на који начин да приступе решавању конфликта и превазилажењу неспоразума у коме се неутрална, трећа страна појављује у улози посредника. Закључак скупа: конфликту прићи на конструктиван начин уз заједничко решење око кога постоји сагласност
Јубиларна, десета година дводневног семинара вршњачких медијатора почела је прошлог четвртка у учионици ОШ „Николај Велимировић“ упознавањем са циљевима, битним карактеристикама процеса решавања проблема, вештинама потребним сваком медијатору, односно посреднику у конфликтним ситуацијама, као и битним корацима попут јасног дефинисања проблема, смишљања могућих решења, процењивања решења, доношења одлуке, одређивања начина спровођења решења и процене успешности решења.
- Ово нам је десета година. Ученици седмог и осмог разреда обучавају се за вршњачку медијацију са циљем превенције неких конфликтних ситуација и неспоразума. Показало се као веома успешно и добро зато што се на тај начин шири и вршњачка едукација. Вршњачки медијатори који су обучени на дводневном семинару у својим одељенским заједницама презентују те садржаје које су научили и развијају вештине, социјалне и емоционалне које су нам врло битне у данашње време. Побољшава доста односе у школи. Такође, и односе између ученика и наставника, односно запослених у школи, али добро делује и на приватне односе, односно решавање неких ситауација у породици - рекла је Оливера Милутиновић, специјални педагог у ОШ „Николај Велимировић“.
Током десетогодишњег рада кроз овај семинар успешно је прошло више од сто ученика. Доприносећи развоју дечје личности нашао је примену и у свакодневном животу.
- Најлепше је то што отворено разговарамо. Нема нетачних одговора. Све што кажемо је исправно на неки начин. То је наше мишљење. Не треба тога да се стидимо. Започели смо тему како треба посредовати између две сукобљене стране и како пронаћи право, мирно решење за њихов проблем. Имала сам прилике да присуствујем свађи другара али се све то брзо разрешило. Сматрам да смо мали и да не можемо толико да се посвађамо па да осетимо неке знатне последице - уверена је Наталија Нешковић, учница ВИИИ1.
Први пут овом семинару присуствовала је и Мина Перић, ученица ВИИ4.
- Овакав начин комуникације нам доста значи. Мислим да још увек нисмо развили наш однос према тим проблемима тако да је добро да прикупимо што више информација које касније, ако дођемо у сличну ситуацију, можемо да искористимо. Не треба исхитрено доносити одлуке. Треба размислити о сваком поступку, о свакој речи. Једноставно, не треба љутњу искаљивати на некоме пре него што се не смиримо. Другарство је на првом месту - поручила је Мина.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa