Инфо

4. фебруар 2016.4. феб 2016.
ПУНКТОВИ “НЕОДЛОЖНЕ ПОМОЋИ“ У ПЕТ СЕЛА

ПОМОЋ КОД КУЋЕ ЗА НАЈТЕЖЕ БОЛЕСНИКЕ

Непокретни и полупокретни житељи сеоских подручја позивом могу добити неопходну негу код куће. Дом здравља ангажовао по шест лекара и медицинских техничара који раде на пет пунктова
Шабачки Дом здравља пре око месец дана почео је реализацију пројекта “Неодложна помоћ“ намењеног непокретним и тешко покретним житељима сеоских подручја. Постављено је пет пунктова, у Варни, Волујцу, Липолисту, Мајуру и Јеленчи. Шест лекара и техничара ангажовано је да по позиву одлази у куће пацијената где им дају неопходну терапију. Услугу могу да добију и корисници који немају здравствено осигурање.
Помоћ изузетно значи најтежим пацијентима који због болести не могу да устану из кревета, као и старима који живе сами и нису у могућности да дођу до лекара. Миле Ракић из Метковића, чија је мајка Миланка непокретна, каже да је ово нешто најбоље што је учињено за људе на сеоском подручју.
-Мени није проблем да мајку одвезем код доктора, али је на тај начин више измучимо, него што јој значи помоћ коју добије тамо. Има и много оних домаћинстава где живе сами стари и о њима нема ко да брине. Много нам ово значи, рекао је Ракић и захвалио Градској управи, што је омогућила овај пројекат.
Медицински радници запослени на пункту у Варни кажу да посла има толико да су почели да по степену хитноси излазе на терен, а некада и у току пута промене коначно одредиште.
-Пројекат је брзо заживео. Нашим пацијентима добро дође што на позив, у кућним условима добију адекватну терапију. Имамо план заказаних пацијената, али он се у ходу мења. Имамо лежеће пацијенте са декубитусом, којима је потребна посебна нега, а радимо и на превенцији тога код других. Почели смо да збрињавамо и хитна стања колико смо у могућности, наводи др Рада Марјановић и додаје да јој је највећа сатисфакција када види осмех на лицима пацијената који не могу да говоре и то им је једини начин да искажу захвалност и олакшање.
-Велико је задовољство, и у професионалном и личном смислу, радити овај посао. Резултати се одмах виде. Могла бих ово да обављам до пензије, истиче докторка.
Слађана Глигорић, медицинска сестра, наводи да многи пацијенти лекара нису видели јако дуго, јер нису били у могућности да дођу до амбуланте. Каже да све раде тимски заједно са докторком и сестром из амбуланте.
Пункт у Варни у четвртак је посетио заменик градоначелника Немања Пајић и руководство Дома здравља. Пајић је истакао да је град овај пројекат подржавао од самог старта.
-Циљ нам је да наши грађани имају прилику да се лече ма где се налазили. Идеја је да здравствена заштита буде доступна и квалитетна на целој територији града. Поред тога, и млади лекари и техничари имају прилику да раде у свом граду, каже Пајић.
Директор Дома здравља др Мирослав Поповић је навео да је град определио средства за запошљавање по шест лекара и медицинских техничара и да су одлучили да их запосле при служби за заштиту одраслог становништва на ових пет пунктова. Поповић се нада да ће се врло брзо видети позитивни помаци у нивоу здравствене заштите на подручју Дома здравља Шабац.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa