Инфо

4. фебруар 2016.4. феб 2016.
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

ЛЕТОПИС ЦРКВЕ ЈАЛОВИЧКЕ

У Међуопштинском историјском архиву је, протеклог уторка, промовисана књига “Летопис цркве јаловичке“ протојереја ставрофора Бранислава Бране Илића. Говорили су проф. др Радомир Поповић, протођакон др Љубомир Ранковић, др Часлав Оцић, историчар Никола Живковић и аутор.
- Нашао сам неке старине које сам извукао из заборава, као што је долазак краља Драгутина у Дебрц, манастир Ћелије у Јаловику, затим лековита кисела вода из 1843. године, што је забележио Анатолиј Гродер. Вода је, према његовим речима, лечила од грознице, повишене температуре, нередовних циклуса, имала је сумпора, селена и гвожђа. То се, највероватније, жица воде од Бање Ковиљаче и Бање Бадање, провукла том гредом. Та вода се налази на 200 метара од оног места за које се сматра да је био мали манастир Ћелије, што употпуњује слику, јер су манастири увек имали извор лековите воде. Описао сам и старе цркве брвнаре, које људи памте и прву зидану цркву за једанаест села Посавотамнаве, што је некад била једна парохија, каже прота Брана.
На 330 страна Монографије, описана је црква која је посвећена Светом апостолу и евангелисти Луки, као и они који су у њему последњих триста и више година били свештенослужитељи и сви који су у њему налази духовно окрепљење. Аутор је прикупио и уредио писане и усмене трагове о јаловичком храму, илустровао их и учинио доступним ширем кругу читалаца.
- Летопис цркве у Јаловику значајан је допринос проучавању наше нововековне црквене историје уопште. Он је добра основа и полазиште за писање историје, зато што садржи много конкретних података, докумената, имена значајних личности, региструје многе материјалне остатке, статистичке податке о народу и становништву, о школству, свештеницима, учитељима. Овде није просто могуће одвојити народну од црквене историје. То се најбоље види кад прота доноси податке о школи у Јаловику и другим местима. И овде се подтврђује наша пословична народна изрека да смо увек имали олтар знања, школу, код олтара веровања, храм или манастир, рекао је др Радомир Поповић.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa