Инфо

4. фебруар 2016.4. феб 2016.
ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

НА ЧЕЛО ФИРМЕ БЕЗ ПАРТИЈСКЕ КЊИЖИЦЕ

Директори јавних предузећа у Србији неће моћи да буду партијски функционери, а бираће се на јавном конкурсу, предвиђено је Предлогом закона о јавним предузећима који је достављен Скупштини на усвајање по хитном поступку.
Како је предложила Влада Србије, директори јавних предузећа мораће да имају завршене најмање четворогодишње факултете, најмање пет година радног искуства и три година искуства на пословима којима се бави предузеће којим управљају.
Директори јавних предузећа које је основала држава, али и покрајина и локална самоуправа, бираће се на мандат од четири године и неће имати заменика. Период обављања функције вршиоца дужности директора јавног предузећа неће моћи да буде дужи од годину дана, а иста особа неће моћи да буде постављена на ту функцију два пута.
Предложено је укидање извршног одбора јавног предузећа, као сувишног колективног органа, а директор ће бирати извршне директоре којих ће бити највише седам, а услов је да су запослени у том предузећу.
Јавни конкурси за избор директора јавних предузаћа мораће да буду окончани најкасније за годину дана од дана доношења новог закона.
Директори јавних предузећа који су изабрани на конкурсу по сада важећем закону о јавним предузећима наставиће да обаваљују дужност до истека мандата.
Надзорни одбор јавног предузећа које је основала држава имаће пет чланова, од којих је један председник, а њих именује Влада Србије на период од четири године. Један члан одбора биће биран међу запосленима, а један ће бити независан.
За јавна предузећа које је основала покрајина или локална самоуправа предвиђено је да надзорни одбори имају три члана, од којих је један председник и њих ће на период од четири године бирати надлежни органи покрајине, односно локалне самоуправе.
Независни чланови надзорних одбора јавних предузећа неће моћи да буду чланови политичких странака.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa