Инфо

4. фебруар 2016.4. феб 2016.
КОНФЕРЕНЦИЈА ИНИЦИЈАТИВЕ СЕЛО ““ ГРАД

МЛЕКАРИ У ПРОБЛЕМУ

Иницијатива Село ““ град је одржала у уторак конференцију за медије на којој су говорили о лошем положају млекара и проблемима у млекарству. Истакнуто је да више није само проблем у цени, која је јако лоша, него у томе што последњих месец дана немају коме ни да предају млеко. Такође, не ради се ни о оним пољопривредницима који имају једну или две краве, него пет или шест.
-Држава не може да утиче на приватне млекаре да откупљује млеко од малих произвођача. Међутим, већ годинама се од стране Министарства пољопривреде и Владе Републике Србије ствара такав амбијент, да се из ЕУ може извести све и свашта по багателним ценама и тако се стварају вишкови. Људи који су имали приходе 40 - 50.000 динара месечно су остали без тога. Држава пољопривредним произвођачима одузима радна места, навео је одборник Иницијативе Село ““ град Драган Станковић.
Горан Васић, председник Удружења млекара Мачванског округа је подсетио да се комплетна пољопривреда нашла у проблему када је по ССП дозвољен увоз млека, млечних производа и других пољопривредних производа из ЕУ. Навео је да су прошле године уведени прелевмани на одређене млечне производе, чиме су били донекле задовољни, али је од Нове године укинут прелевман на павлаку.
-Пољопривредници ће бити жртва и колатерална штета на путу Србије ка ЕУ. Прва мера коју је Држава прошле године донела у циљу заштите домаћих пољопривредних произвођача је било 500 милиона динара за интервентни откуп млека у праху. Тај новац је уплаћен млекарама. Испоставило се да су највећу корист од тога имале млекаре које су највише увозиле млеко у праху, рекао је Васић.
Према његовим речима пољопривредници су криви јер не постоји свест о удруживању. Прошле године су због тога имали проблем и у Министарству када су им тражили податке о броју угрожених газдинстава, а они нису могли да им кажу тај број.
Васић сматра да би решење било увођење прелевмана на дужи период. Такође, да се субвенције и регреси намењени сточарству исплаћују на време. Истиче да цена млека мања од 42 динара не би имала смисла, јер не би подстицала развој.
Велимир Адамовић из Скрађана има четири хектара земље и 14 говеда, од чега пет музних крава. Истиче да у Скрађанима постоје четири откупна места, али да нико неће да му откупи млеко и да 50 литара дневно просипа. Процењује да се у овом мачванком селу дневно проспе 150 до 200 литара млека.
-Не могу да плаћам социјално и пензионо осигурање јер не добијам паре ни од куда. На шест чланова породице траже ми три социјална. Код Тита и Милошевића се плаћало само једно, рекао је Адамовић.
Драган Лукић, такође из Скрађана је навео да су им пре месец дана из млекаре рекли да у млеку имају афла токсин, али да су анализе у Ветеринарском институту у Шапцу показала да је млеко исправно.
ПравиЧност млекара
Велимир Адамовић је навео да му Млекара “Шабац“ дугује 211.000 динара. Горан Васић процењује да је укупан дуг ове млекаре пољопривредницима 300 милиона динара, рачунајући и период док је била власништво “Фармакома“, али и каснијег закупца. Додао је да Млекара “Шабац“ планира да тужи млекаре код којих су остали њени расхладни уређаји, па ће оне којима дугују више од 2 милиона динара тужити због уређаја који кошта 150.000 динара.
Адамовић је изнео рачуницу по којој неко “узима дебео кајмак“.
-Предавао сам млеко до пре месец дана у “Имлек“, по цени од 23 динара за литар. Јогурт је 22 динара. У литри млека има пет јогурта. У јогурту нема ништа, а у млеку 4 одсто млечне масти. Из млека се вади и павлака и тако обрано се продаје за 99 динара, навео је Адамовић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa