Инфо

11. фебруар 2016.11. феб 2016.
ПОТПИСАН СПОРАЗУМ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПЧЕЛАРСТВА

ПРИЛИКА ЗА 40 МЛАДИХ НЕЗАПОСЛЕНИХ

Град Шабац и Регионална развојна агенција “Златибор“ у понедељак су потписали споразум о пословној сарадњи ради унапређења пчеларства на територији града. Овај пројекат би требао да донесе најмање 40 нових радних места за младе незапослене грађане Шапца. Финансира га Влада Швајцарске преко Швајцарске агенције за сарадњу и развој.
Куповина кошница са ројевима за пчеларе почетнике коштаће 7,5 милиона динара. Град ће финансирати бесповратно 40 одсто новца, РРА “Златибор“ 30 одсто средстава, 15 одсто кроз робни кредит, а осталих 15 одсто пчелар почетник.
Пројекат ће кроз стручну помоћ подржати и четири удружења пчелара са подручја Шапца.
-Има доста младих заинтересованих за развој пчеларства. Ми, као представници пчеларских удружења ћемо им пружити могућност менторског рада, одосно помоћи ћемо у одржавању тих пчелињака и кошница које ће добити овим пројектом, као и њихово умножавање, рекао је Горан Игњатовић из удружења “Пчеларски фармери Подриња“.
Милан Глигорић, председник Удружења пчелара Шапца је истакао да ће помоћи младим колегама и да је посебно задовољство сваког пчелара да створи још једног младог колегу који ће се бавити овим послом.
Директор Дирекције за пољопривреду, Владимир Шпегар, је најавио да ће конкурс бити јаван и објављен у локалним медијима до 1. априла. Критеријуми су елиминациони и селекциони.
-Елиминациони критеријуми су да особа мора да буде незапослена, јер је ово механизам запошљавања младих. Поред тога мора да има најмање 50 ари земље у поседу или закупу и пребивалиште на територији Шапца, најмање годину дана. Први селекциони критеријум је старост, зато што се трудимо да упослимо младе људе и они ће имати највише бодова. Други критеријум је пол. Инсистираћемо на томе да што више жена учествује у пројекту. Прошле године их је било око 30 одсто, а ове године желимо да их буде бар исто толико или више. Такође ћемо узети у обзир и социјални критеријум, да би могли сиромашни људи да се запосле и да могу квалитетно да раде и живе, навео је Шпегар.
Прошле године град Шабац је доделио по пет кошница за 40 нових пчелара. Овогодишњи пројекат представља наставак подршке развоју пчеларства, а то су препознали и подржали и партнери.
-Просечан пчелар у Србији је старији од 50 година, а ова делатност има значајан извоз који може да буде још већи. Могу да се остваре велики приходи без већих почетних улагања. Овај уговор предвиђа формирање пчелињака од 15 кошница. То није експериментални модел него проверен у пракси и донео је резултате. Пчеларство је упркос свим кризама показало стални раст. Пчелари почетници који добију 15 кошница врло брзо могу да повећају тај број, објашњава Славко Лукић, директор Регионалне развојне агенције “Златибор“.
Градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић, истакао је да је задатак сваке одговорне локалне самоуправе, каквом сматра Шабац, да ствара могућности и прилике да се људи запосле. Сматра да ће потписивање овог споразума обезбедити да се 40 младих људи запосли у сектору који је неоткривен и где постоји могућност да се направи раст од готово 100 одсто.
-Желимо да афирмишемо производњу меда. Верујем да ћемо уз квалитетне откупљиваче имати и бољу цену и већу количину меда, што отвара могућност да Шабац постане центар за производњу меда у Србији, навео је градоначелник.
Милан Глигорић је рекао да се, од када се он бави пчеларством, први пут десило да град помогне око откупа меда. Навео је да су прошле године имали велике проблеме око продаје овог основног пчелињег производа.
-Откуп је почео без проблема. Узети су узорци за анализу, јављено нам је да је све у реду, да би после неколико дана од откупљивача стигла информација да је мед јефтинији. То је изазвало пометњу код пчелара. Многи нису хтели да продају мед по цени која је мања од договорене. Овде смо разговарали са тим откупљивачем и речено нам је да они раде на томе да откуп поново крене, што је за нас пчеларе најбитније, рекао је Глигорић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa