Инфо

11. фебруар 2016.11. феб 2016.
ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА ПРЕДСТАВЉЕН ЗАКОН

БУДУЋИ РОД КАО ГАРАНЦИЈА

Законом о финансирању и обезбеђењу финансирања пољопривредне производње, који је на снагу ступио средином прошле године, пољопривредни произвођачи су стекли право да своју будућу производњу заложе, упишу у регистар унутар Агенције за привредне регистре и по основу тога остваре позајмицу код банке или индустрије. Овај модел прошлог петка пољопривредницма је представљен у фабрици “Дехеус“, некадашњој “Протеинки“.
Закон је донет у сарадњи Организација за храну и пољопривреду (ФАО) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Министарства пољопривреде. Иницијатива за његово доношење је покренута још 2011. године. Милош Миловановић, координатор у Србији ФАО и ЕБРД верује да ће овај Закон олакшати краткорочно финансирање пољопривредне производње.
-Овај Закон треба да омогући пољопривредницима да у току финансирања пољопривредне производње искористе често једини кредитни ресурс којим располажу, а то је будућа пољопривредна производња. Омогућује заснивање хипотеке, или залоге на будућем роду. Законом је предвиђено и оснивање регистра у АПР и он је почео да функционише од 1. јула прошле године и већ имамо прве уговоре који су регистровани по овом основу. То значи да систем функционише и да је, дугорочно посматрано, одржив, рекао је Миловановић.
Небојша Чипчија, директо “Дехеус“ навео је да је циљ презентације било успостављање контаката који касније могу да буду корисни и за произвођаче и за добављаче.
Презентацију је одржао помоћник градоначелника задужен за пољопривреду Светозар Марковић. Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, сматра да је добра ствар што је на дневни ред Скупштине дошао овај Закон и што је Влада Републике Србије препознала његов значај.
-Верујем да ће овај Закон дати свој пун допринос у наредним годинама, али да је важно да град Шабац буде укључен у његову имплементацију, а ми смо спремили и Стратегију за развој пољопривреде која треба да буде усвојена на следећој седници Скупштини града. Наша тежња је да пољопривредници зарађују два до три пута више од свог рада и ми имамо план како то да остваримо, рекао је градоначелник.
М.М.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa