Инфо

11. фебруар 2016.11. феб 2016.
У ПОТРАЗИ ЗА САМОУВЕРЕНИМ РОДИТЕЉИМА

ДАНАШЊА ДЕЦА НИСУ ОД СТАКЛА

То што имају све дозволе “овог света“ неће их научити њиховим обавезама, већ створити генерације “принчева и принцеза“ који ће своје потребе стављати испред свих, па и самих родитеља
Еволуција се не може спречити. Људска врста се и у тренутку док ово читате незауставно мења. Тако се данашња деца, по речима психолога Катарине Јовановић доста разликују од претходних генерација. То савремене родитеље ставља пред сасвим нове изазове.
Примарни задатак родитељства стављен је на рад на емоционалном и социјалном аспекту сазревања њиховог потомства. Но, највећи број родитеља не успева да се избори са свим изазовима јер је, понекад и несвесно, подлегло “епидемији попустљивог понашања“. Најновија вест, за све њих је, како каже Јовановићева је да данашња деца нису од стакла, и неће се сломити ако им нешто забранимо, или негде погрешимо.
Застој у емотивном саобраћају
-Изложеност новим технологијама доводи до стварања другачијих веза међу неуронима у мозгу. Дакле, имамо исте органе али са различитим везама. То за последицу има да деца много боље издвајају битно од небитног од нас, да брже мисле, закључују, померају пажњу са садржаја на садржај“¦ Са друге стране мождани центри који су задужени за препознавање емоција, емоционално реаговање, социјалну интеракцују се спорије развијају. Сликовито то би се могло описати као билдовање конгитивних способности са застојем у емотивном саобраћају. Све то ставља родитеље пред тежи задатак од оног који су имали њихови родитељи, јер они сада морају посебно да се позабаве емоционалним и социјалним аспектима сазревања детета - објашњава Катарина.
Епидемија попустљивог васпитања
По Катарининим речима, данашњи родитељи немају више предрасуда када је реч о тражењу помоћи од стручних лица, али су зато мало залутали фокусирајући се само на љубав према деци.
-Већина родитеља је заражена “епидемијом попустљивог понашања“. Мисле да ће било какво дисциплиновање деце сломити њихов дух, спречити испољавање пуних потенцијала дечје личност蓦 То се из породице пренело и у школу, па имамо невероватне ствари да се родитељи жале на учитеље који покушавају њихову децу да науче правилима која тамо владају, онда имамо велики број породица које су се на “мртво“ посвађале јер нико малом детету не може да каже “не““¦ Родитељи се понашају као да ће та деца сама од себе, зато што су им дали све дозволе овог света, једног дана да науче како треба да се понашају. Када се то не догоди, што је углавном случај, они се осећају изневерено, разочарано- додаје Јовановићева, и каже.
-Великом попустљивошћу не добијамо ништа. Тако само стварамо мале принчеве и принцезе који своје потребе стављају испред свих, па и самих родитеља.
Безобразлук није опција која се толерише
За добро и лоше понашање детета увек постоји повод. Реакције родитеља на њихове поступке обликују њихову личност.
-Нашим реакцијама на понашање ми усмеравамо дете. Зато за добро постоје похвале и награде, а за лоше игнорисање па и кажњавање. У било ком васпитном систему уколико хоћете да имате и добро и срећно дете, безобразлук није опција која се толерише ““ истиче Јовановићева.
Предавање у Библиотеци шабачкој
На бројна питања и недоумице у области савременог родитељства, Катарина Јовановић је дала одговоре синоћ у Анексу Библиотеке шабачке приликом предавања на тему: “Формуле васпитања: у потрази за самоувереним родитељима“.
Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa