Инфо

11. фебруар 2016.11. феб 2016.
АГРО-СИСТЕМ из Шапца

ИСПЛАТИВИЈА ПРОИЗВОДЊА

Савремену пољопривредну производњу не можемо замислити без употребе система за наводњавање, било да се ради о „кап по кап“ систему, распрскивачима, микрораспрскивачима или уређајима за контролу микроклиме у пластеницима““ фогерима. Тај значај је порастао због појаве климатских промена које изазивају дуге периоде са високим температурама и без већих падавина.
Поједине биљне културе, нарочито повртарске, захтевају свакодневно и контролисано наводњавање. То је наводњавањем у чешћим али краћим временским интервалима чиме се постиже да коренов систем добије неопходну количину влаге ради усвајања хранљивих материја. Прекомерним заливањем долази до „гушења“ корена због чега се успорава развој биљке. За правилно утврђивање неопходне количине влаге у земљишту користи се уређај тензиометар. На основу очитане вредности са поменутог уређаја као и податка о количини влаге у земљишту неопходној биљној култури у тренутној фази развоја, одређује се оптимално време наводњавања.
Што се тиче воћарске производње и вишгодишњих засада, младе саднице од 1 до 2 године није неопходно често заливати. Разлог је тај да би се биљка сама борила и развијала коренов систем у смеру дубљих слојева земљишта чиме се постиже јача биљка способнија да дужи временски период издржи сушу. Код старијих воћњака количина воде која се дистрибуира до биљке зависи од врсте воћа, типа земљишта као и од временских услова којима су воћке изложене јер се најчешће ради о производњи на отвореном.
Поред наводњавања системи се користе и за дистрибуцију водотопивих ђубрива и неких других хранљивих материја и заштитних средстава до кореновог система. Тиме се постиже много брже и ефикасније усвајање микро и макро елемената од стране биљке.
Оно што је најбитније код пројектовања система за наводњавање је узети у обзир све неопходне параметре а то су размак између биљака, дужина редова, да ли је терен под нагибом или је раван као и са којом кличином воде располажемо. Количина воде је најважнији податак јер се на основу њега одређују сви остали параметри система : пумпа за наводњавање, главни вод и број зона на који ће површина бити подељена. Само на овај начин можемо добити оптималну цену система за наводњавање који ће, уз правилну употребу, донети много боље приносе, олакшати производњу и врло брзо се исплати.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa