Инфо

5. август 2010.5. авг 2010.
ШТЕТЕ ОД ПОПЛАВА У ШАБАЧКОМ КРАЈУ

ИЗЛИВАЊЕ КАНАЛА И ПОДЗЕМНЕ ВОДЕ

Од почетка јуна на територији града Шапца и шире пало је преко 750 литара кише која је нанела велике штете пољопривреди. Оволика количина падавина је просечна за целу годину, а по званичинм подацима у предиоду од 22. јуна до 2. јула пало је чак 265 литра кише која је изазвала изливање великог броја канала и река
Обилне падавине које су проузроковале поплаве нанеле су велику штету усевима у Шабачком округу. На територији града Шапца од укупно 60.000 хектра пољопривредних површина, поплавом је било захваћено 3.000 хектара. Према речима дирекора Дирекције за пољопривреду града Шапца, Предрага Срдановића, највећи разлог страдања пољоприврдних усева је изливање канала и стварање подземних вода.
- Највећа плављења су била у подручјима око церског канала и у долинама речица. Изливањима највише су захваћени село Липолист, Петковица, Рибари, Прњавор, сва села у сливу реке Добраве као и приобална места реке Саве која обухватају села Мрђеновац, Миокус, Орашац, Предворицу и Корман. У другим деловима Мачве као што су Штитар, Дреновац и Шеварице ,већа оштећења датирају још од пролећа, где су се појавиле подземне воде, истиче Срдановић.
Град Шабац је како наводи Срдановић реаговао у року од 48 сати како би санирао површине које су захватиле домаћинства. Ископани су канали и јендеци како би људи могли у својим домаћинствима несметано обављати посла.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa