Инфо

11. фебруар 2016.11. феб 2016.
СТРАТЕГИЈА ЗА МЛАДЕ ИНИЦИЈАТИВЕ СЕЛО ““ ГРАД

ПЛАН У ПЕТ ТАЧАКА

На конференцији за медије одржаној у уторак Иницијатива Село ““ град је представила стратегију за младе за период за наредне четири године. Програм садржи пет тачака. Наредних дана Стратегија ће бити представљена градоначелнику Небојши Зеленовићу, са надом да ће се оформити тим који ће се бавити реализацијом истих.
Ивана Катић, члан Извршног одбора Иницијативе, навела је да су се потрудили да у ових пет тачака обухвате све циљеве за које сматрају да нису довољној мери развијени и чијом би се реализацијом побољшао живот младих како у граду, тако и у селу. Прва тачка односи се на образовање и професионално усавршавање.
-Највећи акценат смо ставили на подстицање сарадње образовних институција и осталих учесника на подручју града, у сврху унапређења формалног образовања и подизања свести младих о неформалном “животном“ образовању, рекла је Катићева.
Друга тачка Стратегије бави се запошљавањем и предузетништвом. Ана Шећири, председник Младих Иницијативе Село ““ град, навела је да су желели да укажу на важност подстицања партнерског приступа учесника који би унапредили услове за запошљавање, као и подстицања предузетништва младих.
-Младима је неопходно омогућити финансијску подршку, али и формирати организације које би могле да постану активни учесници на тржишту рада, сматра Шећиријева.
Трећом тачком је обухваћено побољшање живота младих на селу. Дарио Ћосић је истакао да у руралним подручјима постоје велики проблеми, а да су најзаступљенији међу њима висок степен незапослености младих, њихова недовољна информисаност, недовољна укљученост у волонтерске и сличне активности, као и ускраћеност за културне и друге манифестације.
-Како би ови проблеми били сведени на што мању меру неопходно је адекватније оснаживање тражења посла и јачање сарадње између неформалних група и удружења из руралних средина. Са друге стране, потребно је развијање програма волонтеризма и креирања квалитетнијих услова за спровођење слободног времена, рекао је Ћосић.
Андрија Товиловић, генерални секретар Иницијативе, сматра да је проблеме, потребе и потенцијал младих потребно систематски укључивати у процес креирања политике. Због тога су четврту тачку посветили активности младих и друштвено политичком укључивању.
Пета тачка стратегија бави се здравственом и социјалном заштитом.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa