Инфо

11. фебруар 2016.11. феб 2016.
„НОВА СЦЕНА“ У ГАЛЕРИЈИ НАРОДНОГ МУЗЕЈА

ТАЛАС ЕНЕРГИЈЕ И ЕНТУЗИЈАЗМА

Отварањем изложбе прошлог четвртка заокружена четворогодишња прича о стваралаштву младих визуелних уметника настала кроз пројекат „Нова сцена - представљање младих уметника“ Филипа Ковачевића, историчара уметности
Све је почело спонтано, без неког одређеног плана и намере, у фебруару 2012. године у Културном центру. Четири године касније, у галерији Народног музеја Шабац, и то прошлог четвртка изложбом радова тридесет седам уметника, учесника пројекта „Нова сцена - представљање младих уметника“ Филипа Ковачевића, историчара уметности, заокружено је вишегодишње дружење. Дружење које је имало за циљ указивање на сличности и разлике уметничких пракси и поетика кроз анализу дела младих визуелних уметника - сликара, вајара, фотографа, дизајнера, архитеката и других.
- Како су се одвијале презентације тако се и стварала свест о постојању нове сцене у граду. Дубљим уласком у проблематику младих уметника и њихове уметности схватио сам да је стасала једна нова генерација уметника. То су уметници рођени осамдесетих година. Један нови талас иновација и креативности у нашој средини. Природно је да као историчар уметности и као неко ко ради у култури овог града треба да пратим те појаве, да указујем на њих, да их евидентирам, елаборирам, критички валоризујем. Заправо пројекат „Нове сцене“ представља све то - рекао је Филип Ковачевић захваливши се уметницима коауторима, учесницима пројекта, граду који је подржао пројекат на конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у култури за 2015. годину, Културном центру, својој другој кући, издавачу публикације, Музеју који је уступио простор, медијима који су пратили „Гласу Подриња“, РТВ Шабац, РТВ АС, Музичкој школи „Михаило Вукдраговић“ и Школи примењених уметности.
Шабац, шабачка култура и шабачка ликовна сценама у годинама које долазе нема разлога за бригу захваљујући, како је истакла виши кустос Народног музеја Татјана Марковић, оваквој изложби, преданом раду Филипа Ковачевића који дуги низ година прати рад младих аутора.
- Такође једна оваква изложба показује и одличну не само међуинституционалну сарадњу, сарадњу коју млади аутори у овом граду сваке године остварају са различитим институцијама културе, него и једну одличну сарадњу која се развила између Народног музеја у Шапцу, Филипа Ковачевића, Културног центра и неких других елемената који су заиста кроз све ове године дали све од себе да наша ликовна сцена изгледа управо овако - додала је Татјана Марковић.
Отварајући изложбу градоначелник Небојша Зеленовић истакао је да је задатак сваког града, а нарочито Шапца, да пружи прилику младим уметницима да се искажу.
- И то не само уметницима сликарима него и скулпторима, вајарима, архитектама. Имамо нови трг, имамо доста нових решења. Постали смо познати по муралима, конкурсима. Мислим да ове године град Шабац више издваја за културу него свих претходних година. Мој задатак је да пружим вама уметницима прилику, а ви помозите мени да направимо од Шапца један „кул“ град. То неће моћи без вас да се уради. То је град у коме ћете ви желети да наставите да живите. Ако вам ја или ко год то буде био уместо мене не пружа прилику ви ћете отићи зато што ви први имате прилику да одете. А ја бих волео да останете овде зато што заиста верујем да Шабац може да буде пристојно место за живот - поручио је градоначелник.
Како је истакнуто у пратећој публикацији „Нова сцена“ је „живи организам. Она није некаква датост и свршено стање, већ увек актуелна тема, отворено питање на које се непрекидно морају давати конструктивни и креативни одговори“.
ДОБАР ПРИМЕР
Изложба „Нова сцена“ по Јелени Лукић, сликарки примењене уметности, представља само једну од многобројних и могућих идеја како да се промовише и скрене пажња на ликовну и примењену уметност.
- Ово је један добар пример да се сцена младих уметника прикаже и окупи у свом граду, као и да се њихова дела забележе и прате кроз стваралаштво. За град као што је Шабац велики потенцијал је управо у великој бројности талентованих, различитих и школованих уметника. Самим тим треба да постоји што веће разумевање и сарадња између институција, културних установа и самих уметника. Све похвале за Филипа Ковачевића што је то препознао и реализовао у сарадњи са уметницима.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa