Инфо

18. фебруар 2016.18. феб 2016.
ПРЕДАВАЊЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ У МАОВИМА

ОДГОВОРИ НА АКТУЕЛНЕ ТЕМЕ

На иницијативу мештана Месне заједнице Маови, Савет МЗ, уз помоћ Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац, у недељу су у овом селу организовали предавање са актуелним темама. Како се у овом селу претежно баве сточарством акценат је стављен на подстицаје у овој области, али говорило се и о другим начинима да пољопривредници побољшају своју производњу.
-Ово је село на граници Мачве и Поцерине и људи се претежно баве сточарством и земљорадњом. Последњих неколико година подижу се и засади воћа, посебно малина. Трибина је изазвала велико интересовање па су дошли и људи из других села, навео је председник Савета МЗ Маови Владан Павловић.
Зоран Козлина, саветодавац за сточарство говорио је о променама које се односе на рокове у којима се подносе захтеви за субвенције. Подстицаји за сточарску производњу остали су исти као и прошле године, као и премије за млеко. Само су субвеницје за пчеларе увећане са 500 на 600 динара по кошници.
Зоран Бељић је говорио о ИПАРД фондовима, предприступним фондовима ЕУ, који ће се реализовати у другој половини године. Посебно је ставио акценат на инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава. Учешће корисника ће бити 30 до 40 одсто, а остало ће бити бесповратна средства. Ипак, ова средства ће се добити тек као рефундацију средстава која већ уложе. Погодност је што је лепеза подстицаја широка, а ограничавајући фактор је величина газдинства. Међу присутнима су се могли чути коментари да ће ретко ко моћи да испуни те услове.
Милорад Јоцковић, стручни сарадник за воћарство, навео је за шта све воћари могу добити подстицаје, али и подсетио да морају имати рачуне за све за шта буду подносили захтеве.
Као велики проблем пољопривредника овог краја, Дарко Симић, сарадник у лабораторији за анализу земљишта, навео је то што не стављају право ђубриво у право време. Истакао је да је такав начин рада узалудно бацање пара.
На трибини је говорио и директор Водопривредног предузећа “Сава“ Драган Топаловић, који је причао о наводњавању.
Седамдесетогодишњи Марко Вуковић присуствовао је трибини да чује новости везане за сточарство, од ког је увек живео. Међутим, каже да су мала домаћинства потпуно упропашћена. Сада има осам бикова, четири крмаче, краву и теле. Сећа се много бољих дана.
-Пре десетак година био сам “најјачи“ са млеком. Онда сам остао на три краве, па сам и од тога две морао да продам. Људи у селу су распродали и краве и крмаче. Субвенције за земљу сам добио тек пре петнаестак дана, а за гориво и ђубриво прошле године. Хвала им, значи ми и то, али то треба да се исплати унапред. Купио сам телад, а субвенције ћу добити тек кад их предам. Мени је потребно сада да уложим у њих, каже Вуковић.
Слична предавање одржаће се и у другим местима.
-ПССС Шабац покрива четири општине, Шабац, Богатић, Коцељеву и Владимирце. Трудићемо се да у свим местима држимо трибине са сличним темама. Разликоваће се по томе која је претежна проиводња заступљена на том подручју. Користимо сада време, јер је мање посла у пољопривреди, да што више људи може да дође и чује нас, рекао је Зоран Козлина.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa