Инфо

25. фебруар 2016.25. феб 2016.
ПОМОЋ РОМСКИМ И СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИМ ПОРОДИЦАМА

СОЛИДАРНОСТ БЕЗ ГРАНИЦА

У Градској кући прошлог уторка представљени су резултати пројекта помоћи ромским и социјално угроженим породицама чији су домови оштећени у поплавама пре две године
Након годину и по дана обнове објеката који су били оштећени током поплава на подручју Шапца, Ваљева, Обреновца и Лазаревца, у Градској кући прошлог уторка презентован је пројекат који су реализовале Екуменска хуманитарна организација из Новог Сада и Хуманитарна служба протестантских цркава у Швајцарској, уз подршку града Шапца. Пројекат, вредан милион и шест стотина хиљада франака, обухватио је реконструкцију кућа ромских и социјално угрожених породица.
- Основна идеја пројекта била је да омогући људима да поново добију кров над главом. Процентуално, највише смо помагали ромским породицама које су настрадале у поплавама, али смо се трудили да поправимо услове живота и појединих социјално угрожених породица. Пројекат је трајао 17 месеци, константно смо били на терену са људим, и задовољни смо што смо успели да помогнемо великом броју људи, рекла је Слађана Јовановић, координатор пројекта.
Град је организацијама које су спроводиле пројекат доставио документацију о оштећеним објектима на подручју Шапца.
- Кроз овај пројекат реконструисане су 82 куће на територији Шапца. Веома смо захвални „Швајцарској солидарности“ и „Швајцарској агенцији за развој и сарадњу“ који су донирали новац, као и партнерима који су учествовали у реализацији програма. Ми смо се трудили да пружимо, логистичку и стручну подршку, пошто је пројекат носио изричито социјалну компоненту, те допринео томе да људи који су претрпели последице поплава добију боље услове за живот, навела је Јасминка Ристивојевић, члан Градског већа.
Процес обнове оштећених објеката забележили су и новинарка Ивана Буш Јовић и редитељ Желимир Жилник, који су о овој теми објавили репортажу односно документарни филм.
М.С.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa