Инфо

25. фебруар 2016.25. феб 2016.
АЛО, ШАБАЦ!

Алан Чумак из Мајура

Некада су месне заједнице биле суморне институције система где си ““ кад год неким послом забасаш у тај тамни вилајет ““ затицао двојицу деда како играју шах. Уђете у месну заједницу, популарну МЗ, а деда број 1 и деда број 2 бесно вас гледају јер их прекидате у историјском мечу, какав се не памти још од двобоја Фишера и Спаског на Исланду.
У та лепа времена, никада вас није занимало у којој су странци деде, нити вас је интересовало ко држи апсолутну власт у МЗ. Да ли је то Партија уједињених дедова или Шаховска мајурска републиканска коалиција (ШМРК).
Уз то, нико није знао кад су те деде изабране на та места где седе и пикају шах, чинило се да је главна препорука за тај одговоран посао била да знаш шта је краљев гамбит и да имаш прегршт слободног времена како би перманентно померао фигуре напред-назад, лево-десно, те да током целог радног времена стално понављаш оном деди са друге стране табле: “Ајде, пацеру, сад да те видим!“
Наравно, дедама није падало на памет да ангажују Ацу Лукаса да пева бирачком телу месне заједнице како би они могли да играју шах наредне четири године од 10 до 17 сати, понекад и прековремено. Дедама је то седење у МЗ био хоби, јер су деде обично залудни људи који немају паметнија посла у животу.
Мада сви напредњаци нису деде, бар половина њих делује ко да су у том узрасту у својој, рецимо, 28. години живота. Изгледају као залудни дедови чији је животни сан да се увале у месну заједницу и играју шах, а изнад шаховске табле окаче Вучићев постер у природној величини, баш тамо где је био урамљен портрет маршала Тита после рањавања на Сутјесци.
Напредњачки рецепт за тријумфе на свим хисторијским изборима за савете месних заједница - од МЗ Мајур у Шапцу до МЗ Доњи град у Кули - био је јасан: залепиш Вучића на плакат, билборд или флајер, а онда Вучић има дејство ко онај легендарни руски „чудотворац“ Алан Чумак, уз помоћ чијих се фотографија, које је својевремено објављивала „ТВ ревија“, лечило пола старе Југославије. Мо“™ш мислити какав лудак треба да будеш па да поверујеш да ће све твоје проблеме решити неки човек са фотографије залепљене на зид или фрижидер. Ко тај Чумак.
Српски народ је у растућим процентима ““ 43% ““ 48% ““ 51% - 66 % ““ поверовао да је Алан Чумак из братске Русије један обичан дилетант у односу на Алана Чумка модерне Србије. Као што је “ТВ ревија“ ономад бележила лудачке тираже тако што је читалаштво саветовала да редовно исецају Аланове слике и онда их принесу на део тела где их боли, и има све да прође, тако је и Српска напредна странка постала најтиражнији српски бренд свих времена, јербо убеђује грађане, рецимо у Мајуру, да ће сви њихови комунални проблеми бити решени ако узму СНС флајер и принесу слику Александра Вучића на место где треба да се реши проблем.
Није искључено да су ови у Мајуру обећавали житељима да ће им Аца Лукас свима бесплатно певати на свадбама, крштењима, а могуће и на сахранама, а уколико буде спречен Аца Лукас, певаћи им Алан Чумак.
-То мора да је неки певач из Звезда Гранда ““ шапутало је пола Мајура, и сада тамо њих 15 из СНС чини Савет месне заједнице.
Непаран број је незгодан за шах, али могу макар да играју симултанку.
И сви чекају да се једног дана појави Вучић и испуни она обећања из кампање. А ако и не испуни обећања, нема везе, човек одлично игра шах.
Само нико неће смети да га победи.
Пише: Дража Петровић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa