Инфо

25. фебруар 2016.25. феб 2016.
БЛИЦ САВЕТИ

НЕ ПРАВИТЕ ОВЕ ГРЕШКЕ ПРИ ТОВУ СВИЊА

Постоје многе грешке у исхрани товних свиња. Ипак најчешћа грешка и са највећим последицама је она, где се свиње у Србији и данас, као и пре стотинак година, хране крајње нерационално, неизбалансираним оброцима, најчешће само са кукурузом, уз евентуални мали додатак мекиња.
Ово се најчешће ради под изговором да је кукуруз сопствена, произвођачева храна, коју не мора да купи са стране и да је тако најјефтиније. Међутим, то је велика заблуда и основна грешка која огромно кошта произвођача свиња. Тако уместо да храни свиње избалансираним оброцима и оствари прираст од 620 до 650 грама дневно, уз утрошак од 3,3 кг хране за 1 кг прираста, произвођач који храни своје свиње само кукурузом (прекрупом у најбољем случају), остварује просечан прираст од око 500 грама дневно уз утрошак од преко 4,5 кг хране за 1 кг прираста.
На тај начин непотребно се троше огромне количине кукуруза у Србији, а таква производња свиња неоправдано поскупљује. То свакако доноси незадовољство и пољопривредним произвођачима и купцима.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa