Инфо

25. фебруар 2016.25. феб 2016.
ПОМОЋ ГРАДА ПЧЕЛАРИМА

ТЕШКО ДО КРЕДИТА

Пчелари градоначелнику изнели проблеме који их муче. Градоначелник жели хитан састанак са министарком
Шабачки пчелари прошлог петка су се састали са градоначелником Шапца Небојшом Зеленовић и директором Дирекције за пољопривреду Владимиром Шпегаром, у Дуњића кући. На састанку се разговарало о проблемима који муче пчеларе. Посебно су истакнути проблеми са банкама приликом кредитирања, као и то што Министарство пољопривреде још није донело правилнике који су неопходни за добијање субвенција.
Александар Мићановић из Варне пчеларством је почео да се бави прошле године, када је од града добио пет кошница, а сада их има 35.
- Са иницијативом града да нам помогне мислим да можемо да проширимо пчелињаке и да ћемо моћи да пласирамо своје производе. Било би одлично да можемо да набавимо опрему за пчеларење и камионе јер је стационарно пчеларење мање исплативо. Када се пчеле селе може да се сакупи доста више меда. Имамо проблем јер банке траже гаранције да би нам дале кредите, а већина пчелара није запослена, рекао је Мићановић и истакао да верује да ће будућност пчеларства бити много боља.
Милан Глигорић, председник Друштва пчелара Шапца навео је да велики број пчелара који немају друго запослење, виде своју будућност у пчеларству. Истакао је да им је град Шабац изашао у сусрет. Према његовим речима, пчелари су на првом састанку са градоначелником били скептични, али су потом видели да заиста постоји жеља да им се помогне.
-Без удруживања нема никакве приче. Пчеларство на западу се обавља тим путем, преко задруга и удружења. Једини наш пут је удруживање у озбиљну задругу која би функционисала у склопу неког откупног центра који би требало да постоји у Шапцу. Савез пчеларских организација Србије је спреман да помогне реализацију тог откупног центра. Удруживање ће помоћи да се лакше добију и кредити, јер јединствени изазивамо и интересовање банака, као купаца, како домаћих, тако и иностраних, рекао је Глигорић.
Владимир Шпегар је навео да је Дирекција већ предузела одређене мере, тако што је обезбедила средства у буџету за помоћ при узимању субвенционисаних кредита који се одобравају од стране Државе. Према његовим речима, обезбедили су да сваки пчелар може да узме кредит без камате, за набавку кошница или за опрему.
Градоначелник је истакао да пчеларство није само пољопривредна активност, него да представља и радна места.
-Мислим да је врло важно да са Државом направимо добар договор око тога како да се ствари убрзају, јер улазимо у сезону и пчелари немају времена. Организоваћемо састанак и са банкарима из Шапца да видимо шта су конкретна средства обезбеђења и могу ли да буду другачија како бисмо обезбедили што већу количину новца на располагање нашим произвођачима меда, рекао је Зеленовић.
Градоначелник је затражио што бржи састанак са министарком Снежаном Богосављевић Бошковић. Град је у могућности да одмах обезбеди средства пчеларима, али да би било добро да Држава пристане да рефундира тај новац.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa