Инфо

25. фебруар 2016.25. феб 2016.
ПРЕДРАГ ДОБОШАРЕВИЋ ИЗ БАНОВОГ ПОЉА У ЦЕНТРУ МАЧВАНСКОГ ПОВРТАРСТВА

ПРИКОЛИЦА ПАПРИКЕ КУПОВАЛА ФЕРГУСОН

Годишње произведе 40 тона паприке и 20 купуса. Уз то увек иде и око 12 тона свињског, шест говеђег меса и 12 тона млека. Велики рад целе породице побеђује кризу
Широка и лепо уређена дворишта у којима доминирају две простране куће са помоћним објектима и готово свом пољопривредном механизацијом, један су од необоривих доказа да се у бројној породици Предрага Добошаревића, из Бановог Поља, његовог брата Ненада, оца, мајке, супруге и деце, увек доста радило и добро планирало. Њихове њиве су богато рађале, највише због вредне сељачке руке.
- Обрађујемо 15 хектара ораница. Од тога увек је један хектар поврћа. Паприка, обавезно, купус, парадајз... Сељаци су принуђени да сваштаре. Зато годишње утовим и око 100 комада свиња, 10 бикова, а обавезно хранимо и краве и испоручимо за 12 месеци 12 тона млека, каже Предраг Добошаревић, који готово увек први својим паприкама, “крчи“ пут на све захтевнијем и знатно суженом тржишту, после распада бивше државе.
Тренутно је “ћасирао“ младу паприку и рани купус ставио све под најлон, где много брже напредује. Ускоро, кад време дозволи све то изнеће напоље. Онда почиње упорна борба за што бољи квалитет и квантитет рода. Предрагови, Добошаревићи увек су први на пијацама или кванташима. Тренутно највише зрелих и увек свежих плодова пласирају у Шапцу или Бијељини, а било је тренутака када су за приколицу паприка могли купити трактор- фергусон. Та времена су данас, нажалост само леп сан.
- Мање-више, захваљујући великом раду увек се могло зарадити. Пољопривреди данас не цветају руже. Има и губитака али упоран рад и упорност побеђују. Наравно да би “преживео“ сељак је принуђен и да сваштари. Добра паприка увек пронађе купца и повртарска производња, не само у нашој породици је главна карактеристика села, додаје Добошаревић.
Баново Поље је центар мачванског повртарства. Има доста лепих кућа. Кажу упућени да у 470 домаћинстава живи око 1.700. људи. Село има девет улица, више продавница и откупних станица млека. Ту су пекаре, спортска хала која може да прими 1.000 посетилаца.
У прошлости Баново Поље је било познато по бановима. Они су располагали великим површинама обрадивог земљишта. Легенда још каже да је ту неки Бан тражио себи рај. Застао је баш на простору овог мачванског села, које тако доби име.
Данас Бановопољци највише узгајају паприку, парадајз и купус. Мало ко им је раван у томе.
- Недавно сам успео да однегујем краставце у фебруару. То је заиста био успех и солидна зарада. Прошла година није била добра за парадајз. Многима је рано страдао, а под мојим колебама се дуго одржао здрав и свеж. на појединим струковима било је и до 10 килограма, а то је изузетно добро и за пласман и наплату није било проблема. И данас побеђују квалитет и велики рад, каже Зоран Маштраповић, искусни повртар из овог села.
Са 100 хектара годишње производње, овдашњи повртари на пијаце широм Србије током лета изнесу око 4.000 тона парадајза, 3.500 тона паприке и преко 2.000 тона другог поврћа.
Сеоски атар је површине око 2.300 хектара. Од овог броја 270 хектара су шуме, а поврће сваке године узгајају на око 100 хектара и ова производња има тенденцију ширења. И због тога су бројни накупци, сваког лета чести „гости“ Бановог Поља.
Љ. Ђ. / Т. Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa