Инфо

3. март 2016.3. мар 2016.
ОДРЖАНА 28. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

БИТНЕ ОДЛУКЕ ЗА КРАЈ

Усвојен је предлог Плана капиталних инвестиција града Шапца за период од 2016. до 2020. године. Скупштина је усвојила и три стратегије, развоја пољопривреде, план за социјалну политику и стратегију развоја спорта
Одборници града Шапца у петак су заседали 28. и вероватно последњи пут у овом сазиву. На дневном реду било је готово 30 тачака.
Почетак заседања каснио је четрдесетак минута. Разлог је био тај што је одборничка група “Одговор за Шабац“ требала да има једног члана у изборној комисији, коју је требало именовати првом тачком дневног реда. Међутим, шеф ове одборничке групе, Негован Станарчић прешао је у одборничку групу Српске напредне странке. Тако је “Одговор за Шабац“ остала на два одборника, изгубила статус одборничке групе и право да има члана изборне комисије. Требало припремити нов материјал за седницу.
По усвајању дневног реда одмах је уследила полемика око тога да ли је Станарчић на време упутио обавештење да је променио странку. Опозиција је приговарала да седница није припремљена како треба.
Друга тачка дневног реда била је разматрање и усвајање предлога одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему јавног сектора. Јован Недељковић, начелник Градске управе подсетио је да је Скупштина Републике Србије донела Закон о максималном броју запослених у јавном сектору. Како је објаснио, Шабац на 1.000 становника има право на 14 запослених, што би било укупно 1.624 запослена у јавном сектору.
-Поштујући одредбе Закона ми смо донели ову Одлуку. Сва предузећа и установе чији је оснивач град у обавези су да у року од 60 дана ураде нове унутрашње систематизације и предвиде број радних места. Не значи нужно да ће та радна места бити попуњена. До краја године стоји забрана запошљавања и повећања плата у јавном сектору, рекао је Недељковић и истакао да отпуштања у Шапцу неће бити.
Градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић је навео да би Шабац могао да запосли још 260 људи, али да им ограничења то не дозвољавају.
Одборници опозиције на ово су бурно реаговали. Александар Пајић из Српске напредне странке рекао је између осталог да у Градској управи има толико запослених да више немају где да седе.
Усвојен је и предлог Плана капиталних инвестиција града Шапца за период од 2016. до 2020. године. Како је навела Бојана Младеновић, начелница Одељења за друштвене делатности, План је израђен по УСАИД мега програму, а по правилнику који је установила Стална конференција градова и општина.
-План садржи све пројекте који су планирани у наредних пет година, чији износ премашује 12 милиона динара и који ће се спровести, или ће њихова реализација почети до 2020. године. Када је у питању 2016. година ти пројекти су иначе део капиталног буџета локалне самоуправе. Гледали смо да то буду пројекти који су добили највећи број бодова и да обухватимо све области како би се град континуирано развијао у свим сегментима, рекла је Младеновићева.
Градоначелник је конкретно објаснио да су најзначајнији пројекти планирани за ову годину селидба Кванташке пијаце, изградња Центра за воће и почетак радова на изградњи Топлане на биомасу. Истакао је да су све ово велике инвестиције које много коштају.
-Све зависи од тога да ли ћемо у наредних месец или два имати повољне вести у вези доласка једне велике инвестиције у наш град, а која треба да упосли 2.000 људи. Приоритет нам је запошљавање. После тога ћемо радити како нам буду текући новчани приходи дозвољавали, навео је градоначелник.
Опозиција је План упоредила са бајком, док је Беган Цицварић из СНС истакао да је све што је предложено добро за град, али да је требало да дође на раније, а не на последњем заседању у сазиву.
Као четврта тачка усвојено је Одлука о организацији градске управе. Овом Одлуком у ГУ се формира девето одељење, за локални економски развој.
Скупштина је усвојила и три стратегије, развоја пољопривреде, план за социјалну политку и Стратегију развоје спорта.
За Стратегију развоја пољопривреде и руралних подручја је речено да је рађена уз учешће представника произвођача, науке, инстититуција. Донета је за период од 2016. до 2024. године. Као стратешки приоритети су наведени: подизање конкурентности пољопривредне производње, развијен ефикасан систем подршке пољопривредним произвођачима, развој руралних подручја и одрживо управљање природним ресурсима и заштита животне средине.
Драган Станковић, одборник Иницијативе Село ““ град изразио је жаљење што се ова Стратегија ослања на републичку, које још увек нема.
Одборник Демократске странке Србије, др Александар Павловић, сматра да Стратегија личи на пророчанство браће Тарабић.
Одборник СНС др Александар Перановић сматра да је Стратегија празна прича. Рекао је да власт у Шапцу критикује Републичку, а да заборављају шта се дешавало 2007. године када су пољопривредници блокирали мост на Сави, и колика је тада била цена свиња. Перановић је изјавио да би озбиљније било да је Шабац подржао републичку идеју о удруживању.
Градоначелник Зеленовић је изјавио да му се “дигне коса на глави кад види момке одбегле из града како брину о пољопривреди“. Истакао је да је циљ да пољопривредници од свог рада зараде 2,5 пута више, и питао опозицију шта они нуде.
Александар Пајић је одговорио да је то све само стављено на папир и да није оствариво.
Градоначелник је истакао да нема с ким да разговара у Министарству пољопривреде јер министарка не одлучује о пољопривреди него неко ко седи у кабинету код премијера. Такође је рекао и да је свако ко је имао добронамерне примедбе имао прилику то и да каже, али да није стигао ни један амандман на ову тачку.
Након све полемике Негован Станарчић је тражио реплику, јер се, како је навео, препознао у градоначелниковом “момку из града“.
-Вама, момче, изричем опомену, није имао разумевања председавајући прим. др Слободан Мирковић.
Стратешки план за социјалну политику града урађен је за период од 2016. до 2020. године. Драгана Милосављевић, шеф Одељења за дечју, социјалну и здравствену заштиту навела је да овај документ подразумева развијање нових социјалних услуга и унапређење постојећих.
-Као важне циљне групе дефинисани су деца и омладина, незапослена лица, стари, особе са инвалидитетом и Роми. Као посебна нова циљна група су породице за палијативним болесницима, породице са лицима која имаују интелектуалне потешкоће и менталне сметње и породице у ризику, рекла је Милосављевићева.
Дејан Јовановић из СНС је изнео примедбу да је о овоме требало причати од почетка, а не пред изборе и сматра да ће кроз социјалну политику покушати да се утиче на гласаче.
Стратегија спорта усаглашена је са републичком и донета је за период од две године. Приоритет је стављен на четири сегмента: спорт деце и омладине, рекреативни и спорт особа са инвалидитетом, врхунски спорт и спортску инфраструктуру.
Критике опозиције нису изостале ни по овој тачки и односиле су се углавном на то да се за поједине клубове издвајају огромна средства, а да резултати изостају. Похваљено је што је најављена изградња атлетске стазе, заједно са Републиком.
За директора ЈУП “План“ именована је Милена Зиндовић, досадашња в.д. те функције. Срећко Ђурић је именован за директора ЈКП “Топлана Шабац“.
Једна од тачака која је привукла доста пажње била је она којом је градоначелнику дато овлашћење да спроведе процедуру продаје свих грла ергеле “Џокеј“.
Донет је и оперативни План одбране од поплава на водотоцима другог реда.
На Скупштини су још усвојени и Предлог о месним заједницама, одлуке о отуђењу, као и о давању на коришћење непокретности из јавне својине, Одлуке о престанку важења одлуке о оснивању Фонда за противпожарну заштиту, као и низ измена и допуна планова генералне регулације. Промењени су и поједини чланови управних одбора Предшколске установе, ОШ “Јанко Веселиновић“ и Дома здравља.
Коме припада Априлска награда
Једна од допуна дневног реда било је Решење о разрешењу секретара Комисије за доделу Априлских награда и именовању новог. Уместо Ане Топаловић, ту функцију ће обављати Милица Гачић Николић. Ово је поново покренуло полемику да ли је прва Априлска награда додељена заслужено. Блажа Кнежевић из СНС критиковао је што је признање отишло у руке Оље Бећковић и истакао да је требало да буде додељено свима који су бранили Шабац од поплава у мају 2014. године.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa