Инфо

3. март 2016.3. мар 2016.
СИМПОЗИЈУМ У ГРАЦУ ОКУПИО 150 ГРАДОНАЧЕЛНИКА

РАЗМЕНА ИСКУСТАВА И ИДЕЈА

Прошле недеље аустријски град Грац организовао је Симпозијум градоначелника, под покровитељством Светске банке. На скупу је учествовало 150 представника из читаве Европе, а Шабац је представљао градоначелник Небојша Зеленовић
Градоначелник Шапца колегама из југоисточне Европе, представницима града домаћина и гостима, презентовао је потенцијале Шапца. Према његовим речина, ово је била добра прилика да се већи број представника европских локалних самоуправа упозна са резултатим а које је Шабац до сада остварио, као и са плановима за наредни период.
- Позив Светске банке и организација које са њом сарађују на унапређењу квалитета живота у локалним самоуправама, за нас представљају велико признање. Европа је одала признање граду за достигнућа која смо остварили у различитим сегментима. Мој задатак је био да их представим и покажем шта у Шапцу можемо да понудимо. Желели смо да Европа чује за све добре ствари које Шабац нуди. Презентовали смо потенцијале Северозападне радне зоне, ефикасну градску администрацију, брзе процедуре и примере добре праксе који доказују да вреди уложити у Шабац. Разговарали смо и о свим домаћим и страним инвеститорима који на овом месту купују парцеле и желе да инвестирају. Шабац има добар пословни амбијент, са чиме су представници држава из свих делова Европе и гости из Сједињених Америчких Држава упознати, каже градоначелник Шапца.
Зеленовић је колеге упознао и са моделом финансирања дела активности месних заједница, кроз повраћај новца прикупљеног на основу пореза на имовину. Ово решење изазвало је велику пажњу учесника.
- Локалне самоуправе са подручја југоисточне Европе имају сличне проблеме. То су проблеми надлежности, привлачање страних инвестиција и радне снаге. Заједничко је и то да ове земље имају централизоване системе, како на државном, тако и на нивоу локалне самоуправе. Ја верујем да можемо да мењамо такав систем, да будемо бољи, те смо зато и донели одлуку да порез на имовину остаје у месним заједницама у којима се убира. То је практично решење, али и формални политички инструмент, који грађанима гарантује слободу на одлучивање и одговорност.
Градоначелнике и председнике општина који су учествововали на скупу занимало је како програм функционише у пракси.
- Два примера егзактно потврђују оправданост одлуке да месне заједнице саме одлучују о својим средствима, што сам предочио и колегама на скупу. Приходи од пореза на имовину у јануару ове године су три пута већи него прошле године, јер грађани знају да ће сав порез који се скупи у њиховом месту бити враћен, и да ће сами одлучивати о томе на шта он треба да се потроши. Веома је добро што овај инструмент могу да користе и месне заједнице чији представници подржавају опозиционе странке у граду, јер је суштина децентрализације у томе да сви, без обзира на политичку припадност, имају иста права. Сигуран сам да ће у будућности сви политички актери схватити да је, уз легитимну жељу за мењањем стања, потребно пре тога да мењамо себе и да осигурамо да се права која су грађани стекли прошире, те да људи одлучују о стварима која се директно тичу њиховог живота,
Посредством Сталне конференције градова и општина, овај модел финансирања најнижих јединица локалне самоуправе биће представљен и градовима и општинама широм Србије.
- Наш план је да грађани имају већа права. На примеру трансфера новца ка месним заједницама показали смо да је то могуће. Грађани морају да одлучују, а не да уместо њих то ради један човек. Због тога сам и формирао тим у који су ушли људи који до сада нису били ангажовани у политици. Они, свако у својој области, нуде решења којима је могуће повећати степен одлучивања грађана. То је политика коју мора да води свака локална самоуправа која жели да се развија, каже градоначелник Шапца.
Дијалог са грађанима мора да постоји. Примери реконструкције Великог парка и изградња „Сава парка“ то потврђују. На јавном увиду у решења за ове две целине грађани могу да изнесу предлоге који ће предложена решења учинити још бољим. Желимо да чујемо њихово мишљење и да сви буду задовољни изгледом града.
М.С.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa