Инфо

3. март 2016.3. мар 2016.
РАДИОНИЦА ЗА ТАТЕ ПОСТАЛА ПРАКСА У ПУ “ПОЛЕТАРАЦ“ У КОЦЕЉЕВИ

ОЧЕВИ И ДЕЦА МАМАМА НА ДАР

Живот брзо пролази и зато уграбите родитељство и уживајте у њему јер ће бити касно
Радионице у којима учествују маме су честа слика у коцељевачком вртићу. Међутим, већ пету годину за редом, поводом 8.марта, васпитачице Драгица Гага Петковић и Мила Сарић практикују одржавање радионице у којима заједно са децом своју креативност у изради поклона за маме и супруге презентују очеви.
За многе од очева ово је потпуно ново искуство.
- Радионица и уопште дружење са децом је веома занимљиво. До сада нисам имао прилику да учествујем у њој али би свакако требала да постане традиција - рекао је Мирослав Јовановић, отац трогодишње Милица која је уз татину помоћ направила поклон мами Јасни за празник жена.
- Ми смо организовали радионицу која се односи на дружење тата, деце и васпитача. Ова радионица траје већ пет година и заправо је прерасла у традицију. Идеја нам је била да тате укључимо активно у ту причу, да их позовемо на заједничко дружење. Раније смо очеве ретко виђали јер су они углавном били запослени а маме су биле задужене за довођење деце у вртић и за реализацију свих активности везаних за боравак детета у обданишту. Стога смо одлучили да поводом Дана жена у радионицу укључимо тате - каже васпитачица Гага која се са најмлађим становницима ове општине дружи већ три И по деценије, од почетка рада ПУ “Полетарац“.
Упоређујући децу некад и сад сматра да су најмлађи данас веома информисани о много чему, да су укључени у нове технологије те да брже долазе до информација, али да је, за разлику од малишана од пре тридесетак година, новим генерацијама често недовољно развијен говор као и да се социјализација одвија спорије.
- Говор заправо често није довољно развијен а деца нам се играју једна поред других. Заједничке игре се остварују уз наше велике напоре и то наравно треба да нас брине - изјавила је васпитачица са најдужим радним искуством у коцељевачкој предшколској установи и оценила да су деца данас презаштићена те да су у поређењу са старијим генерацијама малишана несамосталнија и неспремнија за адекватно реаговање у баналним ситуацијама.
- Најчешће реченице које данас чујемо при сусрету родитеља и деце су “Немој да се испрљаш“ или “Што си се испрљао“. Битније је не уфлекати неко “фенси“одело које је претесно и потпуно неприлагођено деци. Колегиница и ја смо успеле да у сарадњи са родитељима вратимо тренерке у нашу групу. Такође смо схватиле да у великом броју случајева једини боравак напољу у току дана је онај који је организован у оквиру дневног боравка у вртићу а да кући деца време проводе испред компјутера или телевизора гледајући некакве страшне цртане филмове у којима је пропагирано насиље и онда се сви чудимо када деца постану агресивна и када се у школама уочи вршњачко насиље - истиче Драгица која сматра да нашој деци највише фали да их одрасли слушају, али активно.
- Родитељи и одрасли уопште веома греше када дечие потребе своде на куповину слаткиша или играчака. Неопходно је да их слушамо и да чујемо шта су заиста њихове потребе. Моја порука за све родитеље је да живот брзо пролази и зато уграбите родитељство и уживајте у њему јер ће бити касно, не можете га стићи - поручила је Гага.
Весна Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa