Инфо

3. март 2016.3. мар 2016.
РАДНИЧКИ И МАЧВА ““ ПОЗНАНИЦИ СКОРО ВЕК СТАРИ

Стари ривали и пријатељи

Док ово читате, вероватно Вам је познато да ли ће се, за трофеј победника Купа ОФС Шабац, борити Мачва или Раднички, да ли су тренери извели најјаче саставе (свакако је лига далеко битнија за оба клуба) и да ли је славио старији брат оправдао улогу фаворита или је млађи направио изненађење, но поштовање традиције два шабачка велика клуба, два од четири најстарија спортска колектива града која још трају, ривалство и другарство које их краси готово век, обавезују нас да посветимо који ред Мачви и Радничком, да се осврнемо на блиску прошлост, а о утакмици одиграној у среду, више у следећем броју.
Окршају у полуфиналу Купа Шапца први је званични дуел ових два клуба од 30. марта 2010. године. У истом такмичењу, само у финалу, на стадиону Мачве, састали су се насјтарији клубови града. Онда зонаш, „Раднички Зорка“ победио је српсколигаша, „Мачву“ 2:1 и победнички пехар понео у своје витрине.
Баш у овом такмичењу клубови су одиграли више од десет мечева. Први пут у Купу 1957. године. На почетку, победе је односио старији тим, док је 80 ““ их, низ створио „млађи брат“. Памти се утакмица 1975. када је, после продужетака, Мачва славила 5:4.
Крајем прошлог века тимови су неколико сезона били лигашки ривали у ондашњој групи Српске лиге. Међусобни мечеви имали су различите исходе, нешто успешнија била је Мачва. У сезони 2000/2001. изборила је кроз бараж са екипом Омладинца и пласман у ондашњу Другу лигу „Запад“. Такмичили су се „црвено ““ црни“ пуних шест сезона у другом рангу, а потом је уследила нова селидба у Српску лигу. Шабачки „црвени“ играли су од 2003. зонски ранг, различите групе, да би у сезони 2007/2008. морали у Окружну лигу, где су првели једну сезону, а потом се вратили у Зону „Дрина“, баш у шампионату када су „црвени“ и „црвено ““ црни“ одиграли последњи званични дуел.
Од те утакмице марта 2010., „Мачва“ је успела на једну сезону, да се врати у Прву лигу, али ту се задржава само годину дана. Лета 2010. године, због финансијких проблема „Раднички Зорка“ престаје да се такмичи и три године је клуб ван лигашког фудбала. Тек 2013. године, неколико бивших играча обнавља рад клуба, креће од најнижег ранг. У две сезоне осваја титуле у Општинској и Међуопштинској лиги и тренутно је део Мачванске окружне лиге.
„Мачва“ и „Раднички“ су трећи и четврти спортски колектив града по старости. Током читаве историје, иако је постојао другарски ривалитет, красила их је добра сарадња. Многи играчи који нису имали места у једном, каријеру су градили у другом клубу. Тешко је набројати све оне који су носили дрес оба клуба или калили тренерски занат. Нека од имена су Баћа Јуришић, Диша Стефановић, Небојша Златарић, Зоран Вијештица и много други.
„Борац“ део градских дербија
Управо у поменутом вишегодишњем „вакуму“ дуела Мачве и Радничког, градске дербије Шапчани су гледали кроз окршаје Борца и Мачве. Три пута су тимови одмерили снаге у финалу Купа Шапца. Најпре је 2011. године славила „Мачва“ 2:0, а потом су две узастопне године славили играчи трећег шабачког клуба, на пенале 2012. и 3:2. 2013. године. „Борац“ и „Раднички“ нису наступали у истом рангу, али су играли неколико пријатељских утакмица у претходне три године.
Д. Благојевић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa