Инфо

3. март 2016.3. мар 2016.
МЕДИЈСКА СЛИКА ШАПЦА

Без цензуре и без реза

Док се на медијској мапи Србије тек могу наслутити последице потреса приватизације, у Шапцу су прилике нешто боље него што су биле. За продају два значајна медија са традицијом дате су добре понуде, тако да је РТВ Шабац купљена за 460.000 евра а лист „Глас Подриња“ за 180.000 евра. И претходних година у шабачким медијима чула се слободна реч и поштовало право на слободу мишљења, а судећи по најавама, тако ће, вероватно, и остати.
Једна од новина у програмској шеми ТВ Шабац је емисија „Нецензурисано“, која се емитује из београдског студија, а водитељ и уредник је позната новинарка Антонела Риха.
С обзиром на сам назив емисије, за очекивати је да гости представе оно о чему се у Србији углавном прећуткује у медијима.
Уз то, на овој телевизији дуго година на програму је емисија „Полигон“, коју уређује и води Мирјана Чворић, где се сучељавају различита мишљења, а поред гостију из Шапца присутни су и саговорници из Београда и других градова.
На приватној ТВ „Ас“ емисија „Актуелна тема“ водитеља и уредника Ханибала Ковача, ставља у фокус вруће теме, са ексклузивним гостима и различитог политичког опредељења. Редовно им се оставља могућност да кажу оно што нису били питани у току емисије а желели би да истакну.
Лист „Глас Подриња“, поред неких нових рубрика и на повећаном броју страна, од недавно има и колумну Зорана Кесића, а очекују се још нека појачања. Шабачки недељник „Подринске“ претреса и оно што се скрива под тепих. За ширење слободе мишљења служи и трибина „Свеж ваздух“ коју је покренуо новинар Ненад Кулачин, а гости су углавном новинари.
Да ово није само тренутни талас, треба рећи да се у Шапцу новинарство и новинари уважавају. Тако је прошле године, поводом 22. априла, новоустановљеног Дана Шапца, повељу града добила Оља Бећковић.
За председника Чивијашке републике изабран је Зоран Кесић. Ту су и стална обележја: ускоро ће бити уређен Трг Станислава Винавера, знаменитог шабачког књижевника, новинара и преводиоца; некадашња Мачванска улица добила је име по Драгиши Пењину, новинару “Гласа Подриња“, а недавно је и кабинет за српски језик у Шабачкој гимназији назван по њему; улица у Мазином блоку названа је по Љубисаву Андрићу, новинару „Гласа Подриња“, а једна улица названа је по првом шабачком штампару и издавачу „Шабачког гласника“, Андрији Славују.
Традиција
Однос према медијима и новинарима дубоко су у традицији Шапца, где је, само између два рата, излазило више од 30 листова и часописа. Тренутно, после четврт века, град је добио и један озбиљан часописа културу и уметност„Код 21“, а поред недељника „Глас Подриња“ и „Подринске“ излази такође недељни лист „Спорт у Подрињу“.
Д. Ераковић (Извор: Данас)

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa