Инфо

3. март 2016.3. мар 2016.
ПИСМА ЧИТАЛАЦА

Да се криминал искорени

Чудили се многи у Србији, обавештени преко новина, интернета и телевизије, да треба казнити усамљеника што у селу код Шапца, на 40 ари плаца, држи шест мачака. И дан данас ми стижу поруке са подршком. Ућутао се суд за прекршаје, чекали да се медијска бука мало стиша. А онда добих писмо од суда да је мој приговор одбијен и потврђена казна затвора. Ни сада ми није блиско памети да ме неко кажњава што гајим и храним Божија бића не тражећи помоћ ни од кога.
У четвртак сам у шуми припремао коље за малине и купине, које морам посадити да запослим незапослену децу, факултетски образовану, да не похрле у иностранство. А могли су те послове обављати и без основне школе. Комунални полицајци су ме ујутру тражили на послу, затим се упутили у село да ме пронађу, да ми уруче позив за затвор. Како је кућа била закључана, позвали су милицију у помоћ, и они су дошли да ме траже. За шуму нису знали, сигурно би се и тамо упутили. Сутрадан ујутру су ме комуналци срели на улици и уручили позив за издржавање казне.
А ја се питам: да ли је полиција увек тако ревносна и пожртвована? Да ли шабачки комуналци имају на уму да примењују уредбу из 1995. године када је постојала шабачка општина, а 2007. године Шабац је постао град. Уредба о држању животиња није после тога промењена, него је и на сеоском подручју примењују као да је село - град. Знају ли да постоји републички закон о добробити животиња?
И питам се: да ли је неко помислио како је човеку који чини добро живим бићима, када му над главом виси мач због тога, јер неко у власти сматра да тиме чини прекршај. Вреди ли бити милосрдан и за кога су написани Божији закони? Шта ће рећи у селу кад виде како полиција облеће око његове куће? Чему су нас учили наши родитељи и учитељи, добру или злу? Израња ли нам пред очи слика керуше коју је опевао Сергеј Јесењин?
Ако хрлимо у Европу, треба знати да су надлежни у Варшави пописали 30.000 мачака и донели закон о њиховој заштити; праве им кућице и постављају по граду, јер га чисте од мишева и пацова. У сваком српском селу се зна: што више мачака, мање је глодара.
Да ли неко у надлежном министарству води рачуна о приоритету када је у питању искорењивање криминала, за кога грађани с правом сматрају да га треба искоренити. Па напред само: кренимо од хуманих људи!
Илија Вујанић, дипломирани елект

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa