Инфо

3. март 2016.3. мар 2016.
ДЕО КОАЛИЦИЈА СА РЕПУБЛИЧКОГ НИВОА НИЈЕ ПРЕНЕТ И НА ЛОКАЛНИ

ПРОМЕНА ПАРТНЕРА УЗ САГЛАСНОсТ ЦЕНТРАЛЕ

Нова Србија, Српски покрет обнове и Зелени Србије за локалне изборе у Шапцу одабрали другачије коалиционе партнере у односу на централе странака
Уочи сваких српских избора, најзанимљивије питање пред широким бирачким масама је: „Ко ће са киме“. Уз пратећу анализу разноразних коментатора српске стварности и добронамерне савете, споји се ту и тамо, помислили би, много тога не спојиво. Е, из тог неспојивог настану велики савези, који би по некаквој невидљивој сили, било логично да се створе и на локалу, али то није правило.
И наш Шабац није изузетак. Многобројни су примери размимоилажења централне и локалне листе. Да ли локали не слушају централу, да ли постоји прећутна сагласност, да ли то нервира „велике“ странке око којих се окупљају оне мање, питања су на које нам одговоре дају наши, шабачки политичари.
Председник Окружног одбора Нове Србије Божидар Катић не очекује никакве проблеме са руководством странке због одлуке да шабачки одбор странке, на чијем се челу налази један од највернијих савезника Српске напредне странке Велимир Илић, на локалним изборима наступи у коалицији „Победа за Шабац“. Коалиција „Победа за Шабац“ окупљена је око „Западне Србије“ и актуелног заменика градоначелника Шапца Немање Пајића.
- Нисмо успели да направимо договор са СНС у Шапцу, а успели смо са „Победом за Шабац“. Шта год да се деси, ми ћемо се тог договора придржавати. Са актуелним коалиционим партнерима смо се договорили још пре него што је успостављена коалиција на републичком нивоу. Бавимо се градским проблемима и нисмо имали времена да чекамо на споразум у Београду ““ каже Катић.
Још једна странка је на републичком нивоу постигла је споразум са СНС, а у Шапцу се одлучила за „другу“ страну ““ коалицију окупљену око „Заједно за Србију“ и актуелног градоначелника Шапца Небојше Зеленовића. Ради се о Српском покрету обнове.
- На парламентарне и локалне изборе наступамо са јединственом поруком : „Тим који добија“. На републичком нивоу подржавамо премијера Александра Вучића, због спољне политике која је уједно и политика СПО. Када је реч о локланим изборима, подржавамо актуелног градоначелника Небојшу Зеленовића. Задовољни смо сарадњом са градском влашћу и желимо да убуће реализујемо све пројекте које смо заједнички покренули ““ истиче Живојин Вулетић, први човек СПО у Шапцу.
Према његовим речима, централа СПО је подржала овакав избор шабачког одбора.
Слична прича је везана и за Градски одбор „Шабац Зелених Србије“. Ова партија је потписала коалициони споразум са Социјалистичком партијом Србије на републичком нивоу, али на локалном у Шапцу њихов партнер је, такође, „Победа за Шабац“.
- Руководили смо се интересима грађана Шапца, јер себе доживљавамо као сервис наших суграђана. Разговарали смо са локалним СПС, али смо се због интереса грађана одлучили за коалицију „Победа за Шабац“. Немамо диктат из Београда, али имамо сагласност за споразум који смо потписали ““ наглашава др Дејан Павловић, председник Градског одбора Шабац ““ Зелених Србије.
Питање које се намеће да ли оваква ситуација са бирачким листићима може да збуни гласаче. Социолог и главни и одговорни уредник дневног листа „Данас“ Зоран Пановић сматра да таква забуна није могућа.
- Цунами ефекат обележиће предстојеће изборе. Ауторитет вође биће пресудан. За страначки живот је добро то што локални одбори имају аутономију у одлучивању са киме ће на гласање, али за демократију је веома лоше то што се парламентарни и локални избори одржавају истог дана. Неке специфичности локала и локални лидери су у опасности да подпадну под ефекат цунамија и да гласови оду на другу страну ““ закључује Пановић.
НЕ ЗНА БЕОГРАД БОЉЕ ОД НАС
Социјалдемократска партија на чијем се челу налази Расим Љајић сменила је Бранка Филиповића са места председника Градског одбора, јер је тај одбор одлучио да на локалне изборе иде са коалицијом „Победа за Шабац“, а не са СНС како је договорено у Београду.
- Ми на такве ултиматуме нисмо хтели да пристанемо, јер не може Београд да боље зна од нас са киме можемо да се договоримо за коалициони наступ и самим ти за одговорно вођење града после избора ““ истиче Филиповић.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa