Инфо

3. март 2016.3. мар 2016.
ЗАВРШЕНО 20. МЕЂУНАРОДНО ТАКМИЧЕЊЕ МЛАДИХ ПИЈАНИСТА

ПРАЗНИК МУЗИКЕ

У Музичкој школи „Михаило Вукдраговић“ од 1. до 4. марта деведесет основаца, средњошколаца и студената из БиХ, Македоније, Хрватске, Мађарске, Пољске и Србије показало сву раскош музичких талената. Лауреат млађе категорије Уна Миљуш из Земуна, а старије Ловре Марушић из Загреба
Завршним концертом најбољих одржаним пршлог петка у сали Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, доделом диплома и награда, успешно је приведено крају 20. Међународно такмичење младих пијаниста. За титулу набољих овог пута такмичило се деведесет основаца, средњошколаца и студента у шест категорија из БиХ, Македоније, Хрватске, Мађарске, Пољске и Србије. Еминентни стручни жири из Мекедоније, Хрватске, Словеније, Сједињених Америчких Држава, Пољске, Швајцарске, Русије и Србије имао је изузетно тежак задатак. Као што то обично бива међу многобројним младим талентима додељен је велики број првих, других и трећих награда, али и похвала. Победници треће категорије са освојених 99,25 бодова Уни Миљуш, ученици Музичке школе „Коста Манојловић“ Земун у класи Радојке Ивановић припала је титула лауреата млађих категорија, док је победник шесте категорије са освојених 97,67 поена Ловре Марушић, студент пете године Музичке академије у Загреб у класа проф. Љубомира Гаспаровић и размус студент у Вајмару, Аустрија, код проф. Григорy Грузмана проглашен за лауреата старијих категорија.
- Ово такмичење је већ прерасло у престижно такмичење не само у оквирима наше државе него и шире што нам причињава велико задовољство. Жири је међународни, а долазе нам кандидати са свих страна света. С поносом можемо да кажемо да имамо велику традицију, самим тим и велику одговорност да у будућим годинама све ово подигнемо на још виши ниво - рекао је проф. клавира Милош Милутиновић, организатор престижног такмичења.
И овога пута домаћини су показали изузетан такмичарски дух. У прилог томе иде девет првих награда и то три у преткатегорији, две у првој и четири у другој категорији.
- Није било тешко на такмичењу. Жири није био строг. Мислим да су били веома добри. Драго ми је што сам победио јер ми је ово прво такмичење. Волим да свирам на клавиру, а надам се да ће ме тата научити да свирам хармонику - изјавио је осмогодишњи Вук Михаиловић, класа проф. Драгомира Братића, победник преткатегорије са освојених сто бодова, после наступа на концерту.
За очекивати је било, с обзиром на успехе претходних година, да и четири године старија Ирина Бродић у класи проф. Хелене Давидовић, постигне још једну „стотку“ и то овог пута у другој категорији.
- Било је супер. Још боље сам се осећала зато што сам свирала пред мојом публиком у мом граду. То ми је дало додатне енергије. Зато сам можда и боље свирала. Ништа ми није тешко кад је у питању музика зато што то јако волим и уживам док то радим - додала је са осмехом ова надасве талентована девојчица.
Аплауз поред учесника концерта, победника и добитника првих награда, добили су и клавирски педагози за своју посвећеност у изградњи будућих пијаниста. Једном од њих, припало је и вредно признање у виду Педагошке награде „Матусја Блум“ која се од 2011. године додељује истакнутим клавирским педагозима, који делују или су деловали на просторима бивше Југославије, за вишегодишње изузетне резултате на пољу клавирске педагогије и васпитања младих пијаниста.
- Мени је заиста изузетна част и посебно задовољство што баш ја додељујем ову награду проф. Милици Шнајдер. Чули сте биографију Матусје Блум али можда не знате, као ми неки старији педагози, колико су дивни цветови тог једног дрвета са дубоким корењем. Цветови пијанизма данас који су све лепши и све већи и колико је то дивно пратити. Још једном честитам свима на овом дивном празнику музике који је толико важан не само за децу и васпитање уопште пијанистичке омладине, већ и очување духовности једног народа - рекла је Злата Малеш, некдашњи студент у класи проф. Матусје Блум и добитница награде 2014. године.
Видно узбуђена проф. Милица Шнајдер, једна од првих студената Матусје Блум, пијанисткиња која је наступала широм Европе, бившег Совјетског Савеза и других делова света, обраћајући се публици изразила је своју захвалност граду, школи и средини која је имала толико разумевања да установи награду за клавирског педагога са именом њене професорке са којом је сарађивала педесет година.
- Слаб сам говорник а сад сам потпуно притиснута емоцијама. Велика ми је част и задовољство. Превише сам дирнута овом наградом. Овакво такмичење као што је било претходних дана најбоље је показало колики је значај инструменталног педагога. Колико је лекар одговоран и важан за здравље пацијента, толико је важан и клавирски педагог за успех. Хвала средини, школи и управи школе која је установила овакву награду. Захваљујем што је та награда добила име Матусје Блум. Она је била истински, највећи клавирски педагог у бившој Југославији у другој половини двадесетог века. Хвала вам што је та част и срећа запала мени да добијем ту награду.
ДЕВЕТ ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ
Најбољим ученицима Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ уручене су дипломе за остварен успех на 20. Међународном такмичењу младих пијаниста. Освајачи првих награда у преткатегорији су Михајло Спасић у класи Хелене Давидовић, Лена Кијурина у класи проф. Мирјане Васић, првој категорији Неда Дачевић у класи проф. Марије Гођевац, Страхиња Јовановић у класи Ивана Гератовића, и другој категорији Милица и Тамара Михаиловић у класи проф. Драгомира Братића, Александра Милутиновић у класи Ивана Гератовића. Победници са освојених сто бодова у преткатегорији Вук Михаиловић у класи Драгомира Братића и другој категорији Ирина Бродић у класи Хелене Давидовић.
Свирам зато што волим. Нисам размишљала о жирију него само како ћу да одсвирам. Ово ми је једна од омиљених награда самим тим што сам се такмичила у трећој категорији и са старијима од себе. Шабац волим као град. Такмичење је дивно и због организације и због другара. Јако је лепо.
Уна Миљуш, лауреат млађих категорија
Ово је мој први долазак опћенито у Србију тако да ме и сама та чињененица весели. Била ми је част наступити испред таквих људи, таквих музичара победника великих натецања. Публика је овде јако гостопримљива. Драго ми је свирати испред људи који су дошли чути заправо оно вриједно у глазби. Сваки пут када налетим на такву публику, поготово на Балкану, а то се десило и у Шапцу, изузетно ми је драго. Захваљујем се свима. Драго ми је што сам побиједио. Веселим се догодине доћи ту и свирати концерт на отворењу.
Ловре Марушић, лауреат старијих категорија
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa