Инфо

3. март 2016.3. мар 2016.
ИЗЛОЖБА СТУДЕНАТА ФПУ У БИБЛИОТЕЦИ ШАБАЧКОЈ

ЧУВАРИ БАШТИНЕ

У Библиотеци шабачкој је, протекле среде, отворена изложба “Чувари баштине“, која је реализована у сарадњи са Факултетом примењених уметности у Београду, Одсеком за рестаурацију и конзервацију.
- Интересовање младих за упис на студије је изузетно велико и сваке године, успемо да примимо једну трећину кандидата који конкуришу. У току студија, многи од њих досегну завидан професионални ниво, каже редовни професор Радован Самарџић.
На Одсеку за рестаурацију и конзервацију, који је основан 2003, а акредитован пет година касније, студенти уче како да, на прави начин, споје уметност и науку.
- Савремена рестаурација је симбиоза науке и уметности. Да би се обавила квалитетна рестаурација, мора се разумети унутрашњи процес на самом материјалу на ком је слика урађена, како се понаша у одређеним условима и како су настала одређена оштећења. Користе се озбиљни инструменти за анализу различитих материјала, због чега сарађујемо са стручњацима из разних научних области, каже Бојана Савић, стручна сарадница на ФПУ, родом из Шапца.
На оба модула овог Одсека, ФПУ прима четрнаест студената. До сада је око двадесетак Шапчана завршило овај факултет.
- Обрадујем се кад на пријемном испиту видим Шапчане, зато што су другачије васпитани од остале деце у Србији, изузетно су талентовани, одговорни, вредни и задовољство ми је да радим са њима, истиче професор Самарџић.
На изложби су приказани завршни радови студената мастер академских студија, инструменти који се користе у току анализе материјала, као и процес рада на конзервацији и рестаурацији зидних и штафелајних слика, уметничких дела на папиру, скулптура и археолошких предмета.
Поставку у Библиотеци шабачкој, установи модерне традиције, наши суграђани могу погледати до 16. марта.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa