Инфо

3. март 2016.3. мар 2016.
ДВЕСТА ГОДИНА ОД ДОЛАСКА ЈЕВРЕМА ОБРЕНОВИЋА

ПРОГРАМИ ОБЕЛЕЖАВАЊА ЈУБИЛЕЈА

На конференцији за медије, директори установа културе у Шапцу, најавили су програме којима ће обележити два века од доласка Јеврема Обреновића у Шабац. Бројне изложбе, трибине, концерти и мултимедијални програми, упознаће Шапчане са периодом од 1816. до 1831. године, у којима је Шабац цветао.
- У марту излази редован број часописа КОД 21, чија је централна тема Јеврем, о коме пише један од наших најпознатијих историчара, Радован Поповић, а занимљив је и текст академског сликара Радована Миразовића о сликарству од Јевремовог до нашег доба. То је, за сада, програм Шабачког позоришта, рекао је Зоран Карајић, управник и додао да ће други број часописа бити промовисан 16. марта у Удружењу књижевника у Београду, а у Шапцу до краја месеца.
Међуопштински историјски архив, као установа заштите, узима учешће у прослави изложбом „Јеврем Обреновић, управитељ града Шапца“, на основу архивске грађе која се чува у фондовима Архива, а базирана је на основу писама, упутстава и других докумената.
- Постоји један интересантан документ који се односи на тапију браћи Урошу и Ђоки Миловановићу, који су дали плац за градњу цркве која је подигнута у Шапцу, рекао је Раде Петровић, директор Архива.
Поводом 200 година од постављења Јеврема Обреновића за господара Шабачке нахије, Народни музеј је издвојио посебно одељење у новој сталној поставци.
- У галеријском простору, 22. априла, на Дан града Шапца, биће постављена гостујућа изложба Историјског музеја Србије под називом „Краљица Наталија Обреновић“, из фонда Бранка Стојановића. То је интересантна изложба са великим избором фотографија из породичног албума Обреновића. Биће приказан и филм о краљици Наталији, који је саставни део изложбе и организована предавања посвећена господару Шабачке нахије, истакао је Марко Бингулац, директор Народног музеја у Шапцу.
Библиотека шабачка је припремила богате програме за овај јубилеј. Програм је почео у среду, предавањем „Јеврем Обреновић, скица за породични портрет“ др Александре Вулетић.
КУД „Абрашевић“ је, имајући у виду програме установа културе који ће бити актуелни у првој, прославу померио за другу половину године.
- Почињемо изложбом у Ноћи музеја које ћемо посветити женама из сенке, а које су допринеле развоју Шапца, пре свега, Анки Обреновић, која је прва скинула народну ношњу и обукла европејске хањине, за коју важи да је била прва писмена Српкиња. Настављамо у јулу, сваке суботе ћемо у башти Абрашевића организовати тематске програме на којима ће бити речи о једном сегменту живота из доба Јеврема Обреновића. Прва субота је предвиђена за музику оног времена, на следећој ће о Јевремовом конаку говорити архитекта Влада Живановић, имаћемо вече посвећено Шабачким првинама, као и трибину о Јосифу Шлезингеру, који је преокренуо културу у овом граду и Србији, а последња субота је посвећена првом клавиру, када ће бити одржан концерт Анки Обреновић, рекао је Иван Ковачевић, директор КУД “Абрашевић“.
Културни центар је припремио пројекат „Петнаест прозора Јеврема Обреновића“, симболично, један за сваку годину његове владавине.
- Отворили смо конкурс за израду идејног решења који се завршава крајем недеље. То ће бити уникатни прозори истих димензија какви су били оригинали, од пенастих материјала који ће симулирати дрво, навела је Гордана Марковић, директорка Културног центра.
Библиотека шабачка
Мултимедијално вече под називом „Анкино музичко посело“ биће одржано 23. марта, са музичким пасажима, уз анимирани филм и причу која ће нас увести у двор Јеврема Обреновића. Са Школом примењених уметности, Библиотека ће отворити изложбу „Господар Јевремови прозори у Јевропу“, на којој ће ученици стилизовати живот у кући Обреновића и приказати све оно што је било ново у Шапцу за време господара Јеврема. Проф. др Драган Станић, председник Матице српске, 20. априла ће говорити о доброчинству породице Обреновић, Јеврема и Милоша, који су били велики задужбинари. У мају су два програма под истим насловом „Књижевни салон у библиотеци господара Јеврема“. Први је 18. маја, кустос Народног музеја Татјана Марковић говориће о архитектури Јевремовог конака, а директорка Библиотеке Соња Бокун Ђинић о свим знаменитим људима који су живели или пролазили кроз Шабац у Јевремово доба - Ђорђу Магарешевићу, Георгију Захарајадису, Јоакиму Вујићу, о две тајанствене године, које је, између Земуна и Беча, Саво Мркаљ провео у Шапцу, проти Јовану Павловићу, који је основао Шабачко читалиште и другима. У Ноћи музеја, 21. маја, у галерији Библиотеке биће стилизована библиотека Јеврема Обреновића.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa