Инфо

3. март 2016.3. мар 2016.
ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ У ШАПЦУ

ВАСПИТАЊЕ БЕЗ ШТАПА И ШАРГАРЕПЕ

Пет ауторитарних васпитних система направило је хаос у породици и довело до пораста агресије у друштву. Има ли изласка из зачараног круга?
У великој сали Културног центра, у четвртак је одржано предавање „Васпитањем без казне и награде до смањења насиља у породици, школи и друштву“ Милице Новковић, професорке књижевности у пензији, која се већ деценијама успешно бави педагошким радом и породичном терапијом.
- Човечанство је дошло до зида и питање је да ли ћемо у самоуништење, или у Љубав. У неколико година које предстоје, водиће се велика битка за љубав, човечанство нема још много времена, речи су којима је ауторка књиге „Породични буквар“, започела своје обраћање педагозима и ученицима.
Љубомир Ненадовић је давно написао да су две најтеже ствари на свету добро државом управљати и добро дете васпитати. Ако погледамо свет у коме живимо, јасно је да смо негде залутали. Главне препреке животу у љубави и доброти, пре свега у породици, Милица види у пет погрешних модела васпитања, а то су: принуда, позитивно условљавање, презаштићивање, вербализам и злоуботреба имитаторског облика учења, путем негативних садржаја виртуелне и аудитивне стварности.
- „Плишано“ васпитање које нам је наметнуто последњих година, испрало нам је мозгове да не смемо да грдимо и тучемо децу. Где год су нам заменили штап шаргарепом, имали смо негативно условљавање. Да се разумемо, нисам присталица ни штапа, али, деца су нам упропашћена за кратко време, настао је хаос у породици.
Према речима ове енергичне и живахне жене (иако јој је 69 година), ако родитељи туку децу, онда оно нема здраву љутњу, која га води у здраву акцију, него агресију, а уколико се деца поткупљују, од изворне, родитељи праве интересну радост код деце, која постају господари у породици.
- Деца су завладала светом, то је недопустиво. Кад се крене са шаргарепом, добија се монструм. Најгора је комбинација штапа и шаргарепе, то води у шизофренију. Растужило ме је кад сам видела преднацрт Закона о породици, почеће да одузимају децу од родитеља које су научили да их погрешно васпитавају.
Да ли се може изаћи из зачараног круга ауторитарности? Може, каже Милица, али полако, поштујући редослед корака петоелементне структуре. Творац аутентичног, стваралачког система васпитања, објаснила је причу помоћу мапе.
- Дете се рађа са пет изворних емоција, а то су љутња, радост, брига, туга и страх. Ако се одвоји од изворних емоција, структуре се повлаче негативно. Ако дете ставите пред телевизор, оно користи само очи, не развија ум. Телевизор даје тон, слику, музику, а мозак „на отаву“. То онемогућава малом бићу да развија свесност. Ако детету до седме године нисте читали, причали, певали, оно се неће развијати. Уколико се дете непрекидно позитивно условљава, у седмој години, када долази до развоја свесности, оно види хрпу играчка, ствари и кучића које маме шетају и хране, схвати да то није љубав и нема више радости. Дете се умири, губи жељу и вољу, искључује се из живота.
Стваралачко васпитање полази од истине да је човек божанско биће, које се рађа са клицама Доброте и Љубави, емоцијалне, социјалне, менталне и духовне интелигенције, са позитивним потенцијалом за развој духа и тела. Модел казне и награде бива замењен стрпљивим разумевањем и објашњавањем, праштањем и исправљањем дечјих грешака, будећи у детету стваралачко језгро са којим и долази на овај свет. Одгој за стваралаштво, према ауторки, подразумева самоиницјативу, самоучење, јачање самосвести у детету, успостављање равнотеже између рационалне и емоционалне интелигенције, неговање урођене дечје религионости и откривање талената, развијање укупног потенцијала.
Милица је отворено говорила о сексу, музици, дрогама, рату који се данас води између мушкараца и жена - Наше суштинско биће је искривљено зато што смо били или под штапом, или под шаргарепом. Морамо да се уцеловимо, другачије нећемо опстати.
Велику наду полаже у генерације рођене између 1985. и 2.000, „полуплишане“, како их зове. Њима је посветила књигу Бит(ка) љубави, „која ће помоћи младима да схвате где смо ми погрешили“, а која ускоро излази из штампе и имаће своју промоцију у Културном центру у Шапцу.
У свему што радимо, требало би да имамо круг. Када обиђемо свих пет кругова много пута, постајемо мајстори свог заната и у једном тренутку се догоди скок. Буди се душа и почиње да пева, иницира Љубав и Слободу, човеково биће се обожује. Тада крећемо испочетка, у нови круг.
Немамо више времена за глупа предавања, треба нам свесност. Планета гори, а човек са њом сагорева. Наш је задатак да пронађемо знања која нам омогућавају да уђемо у свесност.
М. Филиповић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa