Инфо

10. март 2016.10. мар 2016.
ОПШТИНА ВЛАДИМИРЦИ: БИБЛИОТЕКА “ДИША АТИЋ“

ИСТОРИЈА ЈЕ ИПАК УЧИТЕЉИЦА

Осамнаеста књига у опусу професора историје Богдана Секендека, „Србија у Великом рату, 1914-1918“, представљена је у владимирачкој библиотеци, ученицима Посавотамнавске средње школе.
Богдан Секендек је професор историје старога кова. Цео живот је био учитељ и васпитач. Његово схватање историје једноставно личи на њега. Историја је учитељица. И васпитач нових нараштаја. У својој зрелој и златној старости, он тој дами, са којом је провео век, не дозвољава да буде нешто друго. Да се модира, кинђури, да диже реп на крста и заборавља шта јој је дужност.
Његова најновија књига, „Србија у Великом рату, 1914-1918“, је зборник примера, трпљења, хероизма, мучеништва и узвишености једног народа током Великог рата. То су примери који се морају памтити и чији обрасце је потребно утиснути у колективно сећање нације. Ако хоће да постане и опстане народ међу народима.
Говорио је Богдан Секендек, у Библиотеци готово пун сат ђацима. Деца су га слушала као да је мајор Гавриловић који их припрема за последњу одбрану... Баш онако како он воли да га чују. И можда је стари професор Секендек и у праву. Можда је памћење последња одбрана будућности овог народа. Можда и не треба дозволити историји да буде било шта друго осим учитељице...
С.К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa