Инфо

26. август 2010.26. авг 2010.
КАКО ПСИХИЈАТАР И ЦЕКЦОЛОГ ДР ЈОВАН МАРИЋ ВИДИ СРБЕ

НАРОД СКЛОН ИНАТУ

О антрополошким, генетским и психолошким карактеристикама српског народа. О поданичком менталитету. О српској маштовитости и нарцизму. О инату који сатире Србе и који их диже из пепела. О духу народа коме се дивио и Швајцарац Арчибалд Рајс, а најбоље га представио др Јован Цвијић и о другим карактеристикама Срба
Летња башта шабачког Културног центра била је препуна у уторак, 17. августа увече. Тражила се столица више за све оне који су желели да чују беседу др Јована Марића, познатог психијатра и научника, који је већи део свог научног рада посветио истраживању карактерних особина српског народа. Многи су Марићеву беседу пратили и стојећи.
Непосредан повод за Марићев сусрет са Шапчанима био је представљање његових књига: „У памет се Срби“, „Бестидни секс“ и „Куда иду Срби“, али је тај догађај, свакако интересантан сам по себи, остао у сенци беседе и бриљантног дијалога који је вођен те вечери. Тај се дијалог између научника и Шапчана наметнуо као нека врста колективног интервјуа, кроз који је др Марић пружио много више и много занимљивијих одговора, него да је одговарао на унапред припремљена питања. Делове из Марићеве беседе и из разговора са публиком у Културном центру преносимо читаоцима.
Је ли шала карактеристика српског духа?
- Волим шале. Шала нас је одржала, „њојзи хвала“! Кроз шале се најбоље види снага нашег менталитета. Испричаћу вам један виц, који показује како ми Срби видимо себе. Свима је познато да је чест мотив на Ботичелијевим платнима сусрет Адама и Еве у рају. Е сад, у нашој причи, пред Ботичелијевом сликом у неком музеју стоје Енглез, Француз и Србин и коментаришу како доживљавају слику. Енглез тврди да је Адам сигурно био Енглез, јер се види да је џентлмен по начину како узима јабуку. Француз тврди да је Адам галског порекла, јер се лепо види да је романтичан и да он и Ева после љубавне романсе деле јабуку. „Нисте у праву, каже Србин, видите да су голи и боси, отимају се око једне јабуке, а мисле да су у рају. То су сигурно Срби!“Из овог вица може се научити много о карактерологији Срба као народа.
А ту карактерологију најбоље је уочио Јован Цвијић, који Србе сврстава у Динарце и који каже да разуђен рељеф ствара разуђене и маштовите људе.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa