Инфо

10. март 2016.10. мар 2016.
ИЗВИЂАЧКИ ФЕБРУАР

ХУМАНИ - КОРИСНИ И СРЕЋНИ

Фебруарске дане шабачки извиђачи су провели корисно, кроз боравак у природи, хуманитарне активности на свом личном неформалном образовању и дружењу са извиђачима из Лознице
Почетак фебруара је за шабачке извиђаче значио и почетак богатих и веома важних активности. Почетак распуста је био и почетак боравка извиђача на планини Гучево. Одмаралиште Видиковац било је место одржавања Зимске извиђачке школе „Гучево 2016“коју су заједнички организовали Савез извиђача града Шапца и Савез извиђача општине Лозница. Била је то и најбројнија од шест Извиђачких зимских школа у Србији са преко 100 учесника свих старосних категорија. Извиђачи из шабачких одреда „Вера Благојевић“,“Цер“ из Мајура и ОИП „Савски чивијаши“ као и из лозничких одреда „Гучево“ и „Цер“ из Јадранске Лешнице у времену од 01. до 06. фебруара савлађивали су веома богат и занимљив Програм. Недостатак снега којег су веома прижељкивали није био препрека да се време испуни шетњама и излетима. Они који су први пут кренули са извиђачима упознали су почетне извиђачке вештине док су остали своја знања и вештине усавршавали из топграфије, прве помоћи, алпинистике и преживљавања у природи у зимским условима. Дружење у слободним сатима а поготово вечерње забавне активности били су свакако најважнији део дана и догађаји који ће се сви најрадије сећати. Школу је водио штаб на челу са Аврамовић Драганом и Снежаном Исаковић из СИО Лозница и Савом Дервишевићем и Гораном Бајевићем из СИГ Шабац.
Школу је посетила и делегација Савеза извиђача Србије на челу са Тањом Јанковић Старешином Савеза и Ненадом Јовановским Начелником Савеза. Школа је добила највеће оцене и све похвале за организацију и програм. Време посете руководства Савеза искоришћено је и за разговор са представницима свих активних извиђачких одреда из Мачванског округа на тему даљег рада на активностима извиђачке организације како би она заузела једно од главних места у неформалном образовању младих у локалној средини.
Шабачки извиђачи су вредни и хумани чланови наше заједнице тако су у фебруару организовали и спровели две традиционалне хуманитарне акције. Акција „СТВАР НА ДАР“ је акција коју извиђачи организују у зимским месецима у којој се прикупља одећа и обућа за оне којима је потребна, све што се прикупи извиђачи традиционално предају Црвеном Крсту Шапца. Досад су извиђачи прикупили предали преко 500 артикала гардеробе и обуће која је уредно сортирана и спакована. Акција ће трајати и током марта месеца.
Акције добровољног давања крви у нашем граду су акције које извиђачи никако не пропуштају да дају свој допринос у прикупљању највредније течности. Овогодишња зимска кампања добровољног давања крви носила је назив „НЕ ПРОПУШТАЈ“ од укупних прикупљених јединица крви 10% су били даваоци чланови извиђачке организације и тиме били прави хероји ове акције.
Извиђаче Шапца у марту очекује излет и дружење извиђача Шапца и Лознице поводом доласка пролећа у Тршићу као и извиђачки марш до Шицаре у Срему и обиласка спомен обележија Вери Благојевић чије име носи најбројнији одред у граду као и учешће у кампањи помоћи мигрантима у организацији Фонда „Месингер оф писс“ где ће наши извиђачи Предраг Трајковић и Бојана Недић бити координатори у акцији дељења оброка хране у мигрантском Кампу у Шиду.
Секретар СИГ Шабац Пера Трајкови

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa