Инфо

17. март 2016.17. мар 2016.
НАСТУПИ „ИВЕ“, „ШАПЦА“ И „МЕДИЦИНАРА“ У ЕВРОПИ

ШабаЧке Европе

Док „држимо палчеве“ да „Медицинар“ и „Шабац“ изборе Европу после 11, а односно 12 година, подсетићемо се наступа шабачког колективног спорта у европским такмичењима у скоријој прошлости. Прескочићемо „Металопластику“ (види антрфиле).
ОКК „Шабац“ данас се грчевито бори за опстанак у трећем рангу домаће кашарке (Регионалној лиги „Запад“). Повратак у неку лепшу, скорију прошлост, значи сећање на КК „Ива“. У неколико наврата играла је полуфинале плеј офа, али, у том периоду, земља је била под санкцијама.. Ипак, прилика се указала у сезони 1996/97, када су шабачки кошаркаши били део Купа Кораћа (трећег по снази такмичења под окриљем ФИБА Европе). Уз „Иву“, државу су представљали и КК „Беобанка“ и „Црвена Звезда“ која се прикључила у 1/16 финала.
У претколу, Шапчане је жреб спојио са тимом „Партизани“ из Тиране. Ривал из Албаније био је недорастао. Није много недостајало да, у сали Гимназије, „Ива Зорка фарма“ (која је у Европи наступала само под именом „Зорка фарма“) победи и са троцифреном разликом (135:61), а у реваншу је било „само“ 24 разлике (75:51). Пласман у наредну рунду, међу 64 екипе, значио је пласман у групни део такмичења.
„Зорка“ је у групи Г за противнике имала: „Перистери“ (Грчка), чији је тренер био Драган Шакота, „Гисен“ (Немачка) и „Намика Лахти“ (Финска). Две победа над Скандинавцима (94:72; 107:87) и један тријумф, у Шапцу, против Гисена (91:81), били су довољни за друго место и улазак међу 32 најбоље екипе. Грци су били први, а бољи међусобни дуел пресудио је да наш тим буде испред представника Немачке.
Ривал на путу ка осмини финала био је „Мазовиецки“ из пољског Прускова. Пољаци су сматрани једним од пријатнијих изненађења, с“™ обзиром да су у групи Х били бољи од италијанског Варезеа (тима који је тих година, у Италији, био озбиљан такмаца великанима попут Виртуса и Фортитуда). „Мазовиецки“ су предводили Американци, Мејси и Вокер. У Шапцу је домаћи тим славио 81:77. Сјајан наступ имао је Грушановић, постигао чак 33 поена. Реванш је донео изједначен дуел, сличан оном у Гимназији. Шапчани су имали напад за наредну рунду, чак и слободна бацања, али два промашаја, када је време већ истекло, одвела су меч у продужетак (80:76). Грушановић, Илић и Мањенчић нису били довољни у додатних пет минута. 19:8 за “Мазовиецки“, укупно 99:84. Један поен делио је Шапчане од осмине финала, турског Мејсуа, тима објективно слабијег од Пољака, а потом у четвртфиналу, укрстили би се путеви Иве и Уникахе из Малаге. Но, то је остао сан. Пољаци су искористили повољан жреб, стигли до полуфиналу, где их је елиминисао „Тофаш“ (Турска). „Жућкову левицу“ освојио је солунски „Арис“.
Те сезоне, у жутим дресовима наступали су, између осталих: Грушановић, Мањенчић, Влатко Илић, Каришик, Мањенчић, Зиројевић, Лазаревић, Савовић, Радовић, Ненад Илић.
Европска породица“, 2004. године проширена је Ватерполо клубом „Шабац“. Шапчани су позвани да, уз „Партизан“ и „Приморац“, репрезентује СЦГ у ЛЕН купу.
У првој рунди, на турниру у Будимпешти, жреб је Шапчане сврстао у групу Б1 са сплитским „Јадраном“ и данским „Оденсеом“. На стару је „Шабац“ поражен 9:2 од екипе из Хрватске, али је победа над Данцима, 7:3, осигурала пласман у полуфинале првог круга. Домаћи „Ујпешт“ победио је 7:3, а у борби за треће место, бољи је био још једном „Јадран“, 10:5. Ипак, четврто место било је довољно за 1/16 финала ЛЕН купа. Поново је следио нови турнир, овај пут је домаћин био Камоли (Италија). ВК „Шабац“ је за ривале имао домаћина „Камоли“ и „Патрас“ (Грчка). Италијани су наш тим савладали 11:2, а потом, у другом, одлучујућем колу, „Патрас“ је победио „Шабац“ 8:5. Куп је освојила италијанска „Савона“ савладавши у финалу, у двомечу, „Партизан“, а у полуфиналу „Приморац“.
Неки од „пионира“ европског пута ватерполиста из Шапца били су: Богићевић, Петровић, Цар (који и данас играју за „Шабац“), Живановић, Видачић, Вилотић, Машић.
Две сезоне, Европу су „осетиле“ и шабачке рукометашице. У једном од најславијих периода Медицинара у историји, Шапчанке су играле Куп ЕХФ. Исте године када и ватерполисти, после слободног првог кола, „Медицинар“ је жреб одвео на двомеч са “Галебом“ из Мостара. Два дуела, две убедљиве победе за овдашњи женски рукомет, 40:16 и 34:21. Ипак, у 1/16 финала, прејак је био дански „Гог“. Било је 35:21 и 29:21 за Скандинавке. Место у истом такмичењу „Медицинар“ је изборио и следеће сезоне. Срећа им није била наклоњена у жребу, извукле су Анкару (Турска) у другом колу и претрпеле убедљиве поразе, 42:19 и 33:17. Због недостатка финансија и дворане која задовољава европске стандарде у Шапцу, „Медицинар“ је и против Данкиња и против екипе из Турске оба меча играо на гостујућем паркету. Женски рукомет, на старом континенту су представљале, између осталих: Паплацко, Дамњановић, Радовић (садашњи капитен), Јовић, Марковић, Ристивојевић, Тошковић, Васић, Јовановић...
Металопластика неприкосновена
Наравно, без премца, што се наступа у Европи тиче, свакако је шабачка „Металопластика“. Она није само играла у Европи, она је „покоравала“ стари континент, али на те тренутке, подсетићемо у наредним бројевима, пригодним приликама. Све успехе, тешко је сажети на неколико пасуса.
Д. Благојевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa