Инфо

17. март 2016.17. мар 2016.
ИЗА КУЛИСА ШАБАЧКОГ ПОЗОРИШТА: МАЈСТОР СВЕТЛА

ЉУБАВ ПРЕМА ПОСЛУ КЉУЧ УСПЕХА

„Светло даје крајњи штимунг. Најбитнији су глумци, сценографија. Свако може да научи основне технике али потребно је волети овај посао који тражи креативност. Маштовитост од тебе чини мајстора“, каже Лука Поповић
Све што данас зна о послу мајстора светла Лука Поповић научио је од свог оца Миодрага који преко тридесет пет година „даје штимунг“ сценској чаролији представа Шабачког позоришта.
- Када сам пре осам година дошао у Шабачко позориште прва представа на којој сам радио и то на сцени био је „Сабирни центар“ Кокана Младеновића. Затим сам водио топ за једну представу, радио на дечјим представама. Од тада па све до данас кроз рад на представама полако сам улазио у посао. Мало по мало, скоро несвесно, прође осам година ““ каже Лука.
Колективни чин
Водећи се очевим саветом, који је по Лукиним речима стара гарда: „Увек гледај себи да олакшаш. Уради са мање рефлектора али да буде добро светло, квалитетно“ данас с правом може рећи, поткрепљено и мишљењем остатка позоришне породице, да стасава у правог мајстора светла.
- Рад на представи, припреми премијере, је колективни чин. Једни без других не можемо. Као ланац који има своје карике. На самом старту договарамо се са редитељем у вези светлосних слика које се мењају током представе. Потребно је дочарати атмосферу тако да буде што вереодостојније како би и гледаоци постали део ње. То је један леп, креативан чин. Изискује доста времена али се исплати на крају када видите да сте урадили нешто лепо и квалитетно. Онда публика то поздрави.
Изазов представа „Млади Стаљин“
Свака представа је прича за себе. Заједно са редитељем и сценографом током проба дође се до најбољег решења.
- Некако светло дође на крају као шлаг на торту. Да целој тој причи један леп чин. У том раду има доста и нервозе и напетости али све то некако прође. На крају је битан резултат премијере. Трудим се да свака представа буде исто одрађена као и на премијери. Нема неких одступања или нешто друго. Представа „Млади Стаљин“ ми је веома драга јер је светлосно добро урађена. Имао сам доста промена, преко сто двадесет штимунга што је прави изазов.
Породична традиција претворена у љубав
Љубав према послу одржава човека, уверен је Лука. Посао који је заволео захваљујући оцу прерастао је у нешто више од обичног животног битисања.
- Овај посао не може да ради неко ко га не воли. Може да се научи али ако немате љубави и склоности према томе није интересантно а самим тим представљаће оптерећење. Ја сам га заволео, ушло ми је у крв. Просто више не могу без њега. И кад немам посла дођем до позоришта макар да погледам распоред.
Друга кућа
Сви који једном кроче у позоришни живот више из њега не излазе. Граница између посла и приватног живота губи се.
- То постаје временом посао, али и начин живота, јер ако стално проводите време негде саживите се са тим људима и просто функционишете као породица. Много је лепих тренутака, али и мање лепих. Све је то живот.
Планови
После завршене Трговачке школе Лука је дао разлику испита за електричара. Жеља му је да упише смер дизајн светла на Факултету лепих уметности у Новом Саду.
- Конкурисао сам једне године али нисам успео да се упишем због недовољне припреме. Током година доста сам научио од других, редитеља, сценографа тако да могу самостално да водим све представе. Ни за студије није касно. Млад сам тако да имам времена и за усавршавање и за студије.
Колико год је битно направити добро светло толико је битно водити га кроз представу како би било усклађено са њеним ритмом.
Ко год дође у позориште да ради заљуби се јер је то таква врста посла да једноставно не можете после без њега.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa