Инфо

17. март 2016.17. мар 2016.
НИКОЛА ЈОВАНОВИЋ, МУЗИЧКИ УРЕДНИК МТВ

ШЛФ ПОСТАЈЕ ПРАВИ ФЕСТИВАЛ

Од ове године Шабачки летњи фестивал организоваће најзначајнији светски музички програм МТВ. Фестивал ће изгледати значајно другачије, а о најбитнијим детаљима за “Глас Подриња“ говори Никола Јовановић, музички уредник МТВ канала.
Предвиђено је много новина када је организација Шабачког летњег фестивала у питању. Које су основне измене које су предвиђене, а шта ће Фестивал задржати од онога по чему је раније био препознатљив?
-Шабачки летњи фестивал је, без сумње, манифестација са богатом традицијом и са великим значајем за цео подрињски крај. Управо зато организацији овог фестивала приступамо са подједнако великим интересовањем и поштовањем. Трудићемо се да задржимо позитиван дух фестивала, неговаћемо рок звук, по којем је био познат, али ћемо уједно да уведемо и значајан број новина како бисмо га освежили, обогатили и учинили фининасијски исплативим за град Шабац. Пре свега, проширићемо капацитет фестивала. Ове године музички програм ШЛФ ће се одвијати на минимум две бине и уједно ћемо извући фестивал из Тврђаве. Велика, главна бина, биће постављена на простору некадашње касарне, док ће она унутар зидина бити резервисана за електронску музику. Даље, увешћемо плаћање улазница, појачаћемо безбедносну контролу на улазима, али пре свега видећете промене у продукцији и организацији фестивала, а понајвише у концепту који практично да није постојао. Фестивал је до сада више личио на серију концерата, а такав вид програма је по нама превазиђен и ту је морала да се деси промена или би се фестивал убрзо угасио. Такође, чињеница да већ у марту причамо о фестивалу мислим да говори о томе да смо кренули да га припремамо на време и да се промене већ дешавају.
Помињано је укључивање локалних привредника у Фестивал. На који начин се планира њихово учешће у овој манифестацији?
-Могућности за укључивање локалног становништва у реализацију ШЛФ су велике и ми ћемо на томе максимално инсистирати. Поред наступа локалних бендова у музичком делу фестивала, укључићемо и шабачке привреднике у организацију, промоцију и реализацију фестивала. Наиме, спремамо занимљив додатни садржај, од мини сајма књига, продаје сувенира, накита и рукотворина, различите едукације, радионице... Посебно ћемо гледати да у овај сегмент, као и кроз продају хране и пића, укључимо и ангажујемо што више локалну заједницу што ће њима бити прилика не само да се представе већ и да зараде. Због великог броја музичара који ће наступити на фестивалу и туриста које ће привући, биће нам потребан значајан број хотелских соба, а користи од њих ће имати и локални угоститељи. Мислимо да ће бенефити за град бити вишеструки и да ће локална привреда то осетити, а онда индиректно и град кроз враћање инвестиције и сливањем новца кроз порез у градску касу. Надамо се да ћемо на крају моћи да направимо једну студију са привредном комором и туристичком организацијом и јасно прикажемо који су бенефити града од Шабачког летњег фестивала.
Бајага и Звонко Богдан ће наступити први дан. Да ли се до сада зна име још неког извођача који ће учествовати на овогодишњем ШЛФ?
-Наравно, цео списак извођача је комплетиран и потврђен, али ћемо нова имена постепено објављивати. Јако смо поносни на „лине-уп“ фестивала и искрено се надамо да ће се свидети и публици. Поред великих имена из земље и региона, своје место на бини Шабачког летњег фестивала имаће и неки локални бендови. И то ћемо открити врло брзо. Тренутно имамо буџет за две бине, што је више него што се до сада дешавало. Такође, имамо и пуно планова, али они пре свега зависе од спонзора, тако да није искључено да се број бина и извођача још повећа.
Улазнице ће се први пут плаћати. Зашто је било неопходно да се донесе ова одлука?
-Два су разлога иза ове одлуке. Један је економски јер смо и ми и људи у градској управи сматрали да је после 14 година потребно да град не буде једини финансијер догађаја и да покушамо да уложени новац вратимо у градску касу. Такође, да би фестивал напредовао и да би свирали бољи и познатији бендови, потребна су значајна финансијска средства како би то продукцијски могли да изведемо. Цена карте ће бити симболична и верујемо да ће посетиоци добити врхунски провод за свој новац, а да ће се граду вратити уложена средства.
Колико нове публике на Фестивал у Шапацу може довести сарадња са МТВ?
-МТВ ће направити регионалну кампању за фестивал која ће, пре свега, бити окренута градовима у близини Шапца, а затим и региону, односно околним земљама и местима. Циљ нам је да, захваљујући богатом програму, првобитно привучемо госте из наше земље, а затим и из комшилука. Такође, проширићемо капацит фестивалске локације на 15.000 посетилаца дневно. Тешко је сада рећи колико људи ће доћи јер то зависи од бројних фактора, али ја се надам посети од око 10.000 људи по дану, дакле 30.000 посетилаца укупно.
Како је МТВ задовољан сарадњом са Градском управом града Шапца и условима у Шапцу?
-Веома смо задовољни. Успоставили смо добру сарадњу са градском управом, Туристичком организацијом Шапца, медији су показали заинтересованост и за сада нам сви пружају подршку. Следећи корак је успостављање сарадње са локалним привредницима и то ће се десити у најкраћем року чим се тачно утврде све могућности које нам пружа проширена локација. У складу са тим тачно ћемо знати какве све опције за сарадњу ми можемо да понудимо шабачким привредницима, а такође ћемо послушати и њихове идеје и предлоге и видети како ова сарадња може да буде на обострано задовољство.
ХЛАДНО ПИВО И МАРКО НАСТИЋ
До закључења овог броја “Гласа Подриња“ добили смо обавештење да ће на овогодишњем Фестивалу, који ће се одржати од 29. до 31. јула учествовати и панк ““ рок бенд Хладно пиво и ДЈ Марко Настић. Шабачка публика је у претходних 14 година, колико се одржава ШЛФ, већ имала прилику да ужива у наступима ових извођача, а сигурно је много оних које ће вест о поновном доласку регионалних звезда веома обрадовати.
Трудићемо се да задржимо позитиван дух фестивала, неговаћемо рок звук, по којем је био познат, али ћемо уједно да уведемо и значајан број новина како бисмо га освежили, обогатили и учинили фининасијски исплативим за град Шабац.
Проширићемо капацит фестивалске локације на 15.000 посетилаца дневно.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa