Инфо

17. март 2016.17. мар 2016.
ШАБАЧКИ ЕКОЛОШКИ ПОКРЕТ

КАКВУ ВОДУ ПИЈЕМО?

Поводом Светског дана воде, који се обележава 22. марта, Шабачки еколошки покрет је уприличио трибину у Међуопштинском историјском архиву у Шапцу.
- Проблем воде је све актуелнији, сматра се да милион и по људи нема приступ води, а пет милиона умире услед загађене воде. Простор питке воде се све више сужава. Ми спадамо у земље са релативино добро снабдевеном водом, само шро је она неравномерно распоређена, каже проф. Трифун Дробњак, председник ШЕП.
Др Игор Драгичевић, специјалиста хигијене из Завода за јавно здравље Шабац, говорио је о исправности воде коју пијемо, са акцентом на индивидуалне бунаре.
- У индивидуалним објектима има много већи проценат неисправности него у водоводима, нарочито у одређеним регионима. Када је у питању шабачка општина, најлошије резултате имамо у подручју уз Саву према Обреновцу, од Мишара, према Ориду, Миокусу и Мрђеновцу и селима владимирачке општине. Према подацима којим расположемо, тамо је концентрација нитрата међу највишим у Србији. Безмало су сви бунари неисправни. Најбоље решење би било централно водоснабдевање које би у некој будућности морало да буде приоритет да би се људима обезбедила исправна вода за пиће, рекао је др Драгичевић.
У Мачванском округу, половина узорака показује микробиолошку неисправност, чије се последице по здравље региструју брже, за разлику од присуства нитрата који кроз дугорочан период представљају озбиљан здравствени ризик.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa