Инфо

17. март 2016.17. мар 2016.
МЕЂУНАРОДНО ДРУЖЕЊЕ У ШАБАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

МЛАДОСТ НЕ ПОЗНАЈЕ ГРАНИЦЕ

Ученици са Тајланда, Исланда, Русије и Турске који су на размени у Србији прошлог четвртка заједно са својим домаћинима приредили вече посвећено обичајима и традицијама земаља из којих долазе
Током седмодневне мини размене АФС Србије „Интеркултура“ ученици са Тајланда, Исланда, Русије и Турске придружили су се прошлог четврта домаћинима у реализацији програма који је имао за циљ упознавање са културама, обичајима и традицијама земаља из којих долазе. Тако се у свечаној сали Шабачке гимназије певало, свирало али и кроз веома креативне презентације научило нешто ново.
- Одавно сам имала жељу да учествујем у међународној размени ученика. Када су ми понудили да дођем у Србију прихватила сам. Од августа прошле године живим у Горњем Милановцу где сам стекла много пријатеља. Током седмодневне мини размене упознала сам и Шабац који ми се веома свидео. Надам се да ћу имати прилику да поново дођем - рекла је Рускиња Ирина Корјапанова која живи близу Урала.
Пруженом шансом за стицање нових нераскидивих пријатељстава ништа мање нису били задовољни ни ученици Шабачке гимназије. Међу њима је и Ђурђа Грујишић која је угостила Елису из Турске.
- Било је лепо. Доста смо се зближиле и лепо се провеле. Младост је свуда иста тако да смо се пронашле у много тога. Потрудила сам се да јој буде што лепше и да се осећа као код куће. Показала сам јој све важне делове града. Учи по мало српски. Комуникација је на енглеском. Поручила бих свима да је овакав начин комуникације са вршњацима из целог света нешто предивно - додала је Ђурђа.
Шабачка гимназија у пројекат АФС Србије укључила се у мају 2014. године када су између осталог организоване мини размене и интеркултурални викенди.
- Као што се зна код нас су на размени две ученице из Италије и Турске, а током ове мини размене угостили смо четири ученика са Тајланда, Исланда, Русије и Турске. Ове године по први пут на размену дошао је дечак са Исланда и девојчица из Америке. Сви веома лепо говоре српски, добро су се адаптирали. Ово је стварно лепа прилика да се упознају са другим културама, обичајима, народима. Дивно је што код нас остају скоро годину дана. То је заправо култура у култури, односно интеркултурално учење које је нама значајно не само због упознавања других него што кроз те наше обичаје које желимо да покажемо гостима и ми имамо прилику да сазнамо нешто ново и о себи самима - уверена је Биљана Дробњак, локални координтаор АФС Србије, педагог и проф. Шабачке гимназије.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa