Инфо

17. март 2016.17. мар 2016.
МОЈЕ БУДУЋЕ ЗАНИМАЊЕ: ТЕХНИЧАР ЗА ИНДУСТРИЈСКУ ФАРМАЦЕУТСКУ ТЕХНОЛОГИЈУ, ТЕХНИЧАР ЗА РЕЦИКЛАЖУ, ФРИЗЕР

ОД ЗДРАВЉА ДО ЛЕПОТЕ

Већина будућих матураната размишља шта, где, како? Одлучити се за занимање које ће одредити њихов будући живот није нимало лако. Недоумица има много, исто толико и утицаја са стране. Ми нудимо, ви одаберите сами
Смештена у Хајдук Вељковој улици 10 на површини од 3.500 метара квадратних Стручна хемијска и текстилна школа Шабац поред сале за фискултуру од 486 метара квадратних, библиотеке са фондом од око 10.000 књига, савремено опремељених учионица и кабинета поседује и нешто више. Иако је, по речима директора Владе Кекића, мала школа јер ће ове године уписати само четири одељења, у њој поред радне влада и другарска атмосфера што се може осетити на сваком кораку. То су потврдили како задовољни ученици, тако и професори општих и стручних предмета.
Међу истомишљеницима, када је у питању образовни профил техничар за индустријску фармацеутску технологију, су ученици прве године Невена Андрић и Лазар Ђурђић.
- Задовољна сам овим смером, професорима, зато што све што нам треба за даље образовање можемо да научимо овде. Хемија, која нам је кључни предмет, је најзаступљенија. Имамо лабораторију где изводимо разне експерименте које смо претходно научили на теоријској настави. Лепо је када можете да примените оно што сте научили. Имамо све услове који су нам потребни како би стекли добро образовање - каже Невена.
Први кораци су најтежи али када се све ради из љубави све је лакше што је потврдио и Невенин друг Лазар.
- У основној школи сам заволео хемију, а како ми је у плану да упишем студије хемије тако сам се одлучио за овај смер који је, по мом мишљењу, веома перспективан. Ко воли хемију неће погрешити ако га одабере - уверен је Лазар који признаје да му је мало теже јер је почетна година али се полако уходава.
Одабиром свог животног позива задовољне су и матуранткиње огледног одељења техничара за рециклажу Дејана Дудић и Андријана Грујић. Одлука да образовање наставе на студијама београдске Политехнике, смер рециклажна технологија, потврђује чињеницу да знање које су стекле у овој школи представља одличну основу.
- За ове четири године доста смо научили колико од разредне толико и од осталих професора по питању здравијег начина живота. Најзанимљивије је било на вежбама у лабораторији када смо радили експерименте, правили вулкане и слично. Кроз дружење смо све научили, заволели и искрено, да могу да се вратим уназад поново бих изабрала овај смер - уверена је Андријана.
У Стручној хемијској и технолошкој школи поред здравог начина живота који подразумева бригу о очувању животне средине негује се и лепота на трогодишњим смеровима мушки и женски фризер и педикир и маникир.
- Почетком осмог разреда сви смо ми размишљали шта ћемо уписати, где ћемо даље. Како ме је занимало све у вези косе, а пошто сам имао и подршку родитеља, уписао сам се на смер женски фризер. Свакодневна пракса нам пружа велико задовољство. Фризирамо и професоре и остале ученике. Моја животна жеља се остварила. Надам се по завршетку да ћу наћи посао у неком салону. Пружају вам се и друге могућности попут даљег усавршавања. На пример у Митровици може да се упише пети степен, као и Академија. Најважније је уписати оно што волите - поручује Цвеја Грбић.
Иако предаје српски језик и књижевност проф. Мирјана Раденковић свакодневно се сусреће са креативношћу ученика.
- Задовољство ми је што радим у овој школи из простог разлога што имам могућност да се са ђацима упознам кроз другачији вид и облике рада. Мој предмет је теоретски и немамо неку велику могућност да са њима практично изводим или радим али ту су други предмети где они показују своју креативност. Управо као што су фризери и педикири и маникири који су изненадили својом креативношћу јер кад раде нпр. нокте то су права мала уметничка дела.
Руководилац актива личних услуга, Марија Павловић, проф. медицинске групе предмета на смеру мушки и женски фризер, истиче да се у школи поред редовне наставе спроводе и акције и то у сарадњи са другим установама попут Предшколске установе „Наше дете“, Средње пољопривредне школе, „Блиц женом“ „Дарујемо косу, дарујемо снагу“. Своје знање ученици показују и на такмичењима а једно и то републичко очекује фризере и педикире и маникире у Инђији.
ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА
Више о четворогодишњим смеровима техничар за индустријску фармацеутску технологију, техничар за заштиту животне средине (еколог), техничар за рециклажу и трогодишњем комбинованом одељењу мушки и женски фризер, будући средњошколци моћи ће да сазнају на Дану отворених врата који ће се организовати пред сам упис.
- Ове године, због одлуке Министарства просвете, одлучили смо се да упишемо по петнаест ученика у комбинованом одељењу мушки и женски фризер. До сада је било по десет укључујући и педикире и маникире. Препорука за оне који имају афинитета за педикире и маникире је да се упишу на једну од ове две могућности јер је разлика само у практичној настави. По завршетку трећег степена могу да положе разлику предмета и тако стекну две дипломе. Овом приликом позвао бих све матуранте да искористе Дан отворених врата, обиђу све школе, упознају се са њиховим програмима и донесу одлуку по питању будућег занимања - поручио је директор Влада Кекић
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa