Инфо

17. март 2016.17. мар 2016.
СЕДМАЦИ ОШ „ЈЕВРЕМ ОБРЕНОВИЋ“ ОДРЖАЛИ ИСТОРИЈСКИ ЧАС НА ОТВОРЕНОМ

ОСВРТ У ПРОШЛОСТ, ЗАЛОГ ЗА БУДУЋНОСТ

У сусрет „Јевремовим данима“, а поводом два века од доласка Јеврема Обреновића у Шабац, на рођендан овог најзнаменитијег Шапчанина не по рођењу већ по заслугама, ученици школе која са поносом од 2008. године носи његове име прошлог петка дали су свој мали допринос у подсећању на „Јевремово златно доба“.
- Иако по плану и програму још увек из историје нисмо учили о периоду владавине Обреновића потрудили смо се да научимо и сазнамо шта је Јеврем Обреновић по доласку у Шабац на место обор-кнеза Шабачке нахије учинио за наш град. Желели смо да наша сазнања поделимо и са суграђанима који су имали прилику да чују не само о Јевремовим заслугама већ и о његовом конаку који је био најлепши у тадашњој Србији, новинама које је увео, о његовој ћерки Анки и жени Томанији, о потомцима, последњим српским краљевима из династије Обреновића, унуку Милану и праунуку Александру - рекла је Милица Марковић, ученица ВИИ4.
Испред зграде данашње Градске управе, месту где је некада био надалеко чувени Јевремов конак, у Господар Јевремовој улици, седмаци уз подршку пар осмака, у разговору са суграђанима подсетили су све на како су сами истакли великог човека и Шапчанина по неуморном раду и љубави коју је исказао према овом граду.
- Деца воле овакве часове. Ово је такође час историје али у граду, у контакту са одраслима. Ово им је једно драгоцено, занимљиво искуство јер се налазе у улози едукатора. Уче да комуницирају са старијима, да показују шта су научили. Налазе се у ситуацији која им заиста прија - истакла је проф. историје Јелена Јеврић.
Прилику да нешто више чују на ову тему имаће у наредном периоду и ученици ОШ „Лаза К. Лазаревић“ којима ће „Јевремовци“ одржати огледни час из историје.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa