Инфо

17. март 2016.17. мар 2016.
РАЗЛИЧИТИ ПОДАЦИ О СТОПИ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ

НЕДОУМИЦЕ ОКО СТАТИСТИКЕ

Фискални савет и синдикати сумњају у званичан податак Републичког завода за статистику према ком стопа незапослености у Србији износи око 18 одсто
Представници Фискалног савета, независног државног органа, сматрају нереалним повећање запослености од 20 одсто током претходне три године, односно смањење укупне стопе незапослености за скоро 10 одсто. Економисти наводе да је без осетног привредног раста, који је значајно мањи у односу на све остале државе Централне и Источне Европе, и великог повећања Бруто домаћег производа, немогуће остварити резултате које презентује Републички завод за статистику. Примера ради, уз раст Бруто домаћег производа од седам одсто, број запослених у Румунији је повећан за један проценат, док је у Србији, уз раст БДП од свега један одсто, број новозапослених повећан за скоро 20 процената, што никада у економској пракси није забележено, наводи се у публикацији Фискалног савета која је презентована недавно, на „Српском Давосу“, бизнис форуму на Копаонику. У поузданост података Републичког завода за статистику сумњају и представници синдиката.
- Годинама уназад упозоравамо да подаци о стопи незапослености нису тачни. Сматрамо да су они лажирани и да се до података долази на основу методологија која није поуздана. Када се зна да је званичан број незапослених у Србији око 800. 000 , док је незванично незапослено више од милион грађана, јасно је да стопа незапослености не може бити мања од 30 одсто. То је апсолутни негативни рекорд у Европи, те ма колико представници садашње и бивше власти покушавали да улепшају слику, реалност је сасвим другачија. Методе и начин остваривања статуса незапосленог лица су постали веома ригорозни, те су многи грађани избрисани са евиденције Националне службе за запошљавање. То што нису евидентирани, не значи да су запослени, већ напротив, ти људи, као и армија других, немају посао, каже Жељко Веселиновић, председник Удружених Синдиката „Слога“.
Влада је такође најавила и знатна отпуштања у јавном сектору ове године. Ова отпуштања ће утицати на повећање незапослености.
- Говори се о отпуштању више десетина хиљада радника. Велики броји тих особа су запослени у здравственим установама, школама и полицији. Не тврдимо да у овим секторима нема вишка запослених, али је парадоксално да ће држава прво отпуштати оне који брину о безбедности грађана, они који лече људе и оне који уче децу. Власт ће са отпуштањем почети одмах после избора, јер би имало озбиљне последице по странке владајуће коалиције када би овако велики број људи отпустили пре 24. априла. Због тога ће сачекати лето, када можемо очекивати значајно већи број незапослених људи у Србији, јер ће се на бироима за запошљавање наћи велики број људи из полиције, здравства и школа, каже наш саговорник.
Са друге стране, представници Републичког завода за статистику демантују тврдње Фискалног савета и синдиката, те наводе да су подаци проверљиви на основу методологије која се користи приликом мерења стопе незапослености.
- Републички завод за статистику обавештава јавност да чврсто стоји иза објављених података који указују на велики пад запослености и раст незапослености у периоду 2008.-2012, као и на промену тренда код ова два показатеља у периоду 2012.-2015. Уједно наглашавамо да уз објављене податке РЗС редовно даје и детаљна методолошка објашњења која је неопходно узети у обзир приликом анализе и тумачења података. У периоду 2012.-2015, због промене методологије Анкете о радној снази, није могуће поређење података, што не значи погрешну оцену трендова запослености и незапослености у периоду пре методолошке измене, али свакако значи прекид упоредиве серије почев од 2015. године. Са циљем да обезбеди упоредивост података на међугодишњем нивоу за 2014. и 2015. годину, РЗС је извршио ревизију података из 2014. године. На основу података из Анкете о радној снази, може се видети да је у четвртом кварталу 2015. у односу на први квартал 2015. године дошло до раста запослености од 64.000 лица, од чега је 50.000 лица запослено у формалном сектору, и пада незапослености од 38.000 лица, наводи се у саопштењу Републичког завода за статистику.
Говори се о отпуштању више десетина хиљада радника. Велики број тих особа су запослени у здравственим установама, школама и полицији.
Низак привредни раст
„Број запослених у Србији ће, према проценама Фискалног савета, у средњем року вероватно стагнирати. У наредне две године очекује се релативно низак привредни раст, што би, ако остали фактори буду позитивни, могло да доведе до повећања запослености за око два одсто.“
Када се зна да је званичан број незапослених у Србији око 800. 000 , док је незванично незапослено више од милион грађана, јасно је да стопа незапослености не може бити мања од 30 одсто
М.Максимовић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa