Инфо

24. март 2016.24. мар 2016.
УКИНУТА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

УСПЕШНА ОДБРАНА ОД ПОПЛАВА

Градски штаб за ванредне ситуације у понедељак је донео одлуку да се укида ванредна ситуација на водотоцима Думаче, Добраве и Церског ободног канала. Ванредна ситуација уведена је прошле седмице услед обилних падавина.
Градоначелник Шапца и командант градског Штаба, Небојша Зеленовић, истакао је да је одбрана била успешна и захвалио се свима који су у њој учествовали, од чланова Штаба до мештана Мрђеновца, Миокуса, Липолиста и Богосавца, где је било највише проблема. Зеленовић је навео да су штете биле минималне.
-Штаб је донео одлуку и да се формира комисија за процену штета. Највише их је било у атару Липолиста, на око 20 хектара, што је много мање од онога што је претило да се деси, јер је више од 20.000 хектара било угрожено. Изливања су се десила на водотоковима првог реда, које је требала да одржава држава. Наше грађане не треба да буде брига ко чисти канале ког реда. Треба да се осећају сигурно и буду безбедни. Зато сам донео одлуку да градски каналџија преузме обавезу контроле и надзора на свим водотоковима на територији града, рекао је градоначелник.
Зеленовић је подсетио да је прошле године очишћено 70.000 метара канала. Навео је да су градске службе почеле да чисте и канале првог реда на која надлежна предузећа нису обратила пажњу, али да је у јулу стигла забрана да то раде, потписана од стране републичког водног инспектора. Градоначелник је истакао да су чишћењем ових канала спречена изливања која би узроковала штете од два милиона евра, како у прошлој, тако и у овој години.
Казне за оне који смећем затрпавају канеле повећана је са 5.000 на 10.000 динара за физичка лица, за предузетнике износи 50.000 динара, а за правна лица 100.000 динара. Градоначелник се залаже да ове казне буду још веће, и то ће предложити на првој наредној седници Скупштине.
Небојша Зеленовић је навео да је буџетом за ову годину одвојено 40 милиона динара за чишћење канала. Радиће се на Думачи и Змајевцу у Горњој Врањској, у укупној дужини од 6,1 км, у Варни 4,8 км, Метковићу 4,1 км и на Мамутовом потоку у Поцерском Причиновићу у дужини од 1,6 км.
Градоначелник очекује да ЈП “Србија воде“ достави свој план радова Градском штабу за ванредне ситуације.
- Чекамо да нам се јасно каже шта ће бити урађено, с тим што ћемо ми изнети предлоге. Дакле, ми ћемо предложити шта је најважније, и да ли наш Церски ободни канал треба да изгледа онако како сада изгледа, да ли треба да буде чистији. Средњемачвански канал уз обилазни пут је огледало нашег града и срамота је како изгледа, али постараћемо се заједно да буде очишћен, истакао је градоначелник Шапца.
Чишћење дивљих депонија, које су уочене приликом обиласка терена, почело је у уторак. Првог дана уклањана је дивља депонија у старом делу Липолиста.
Злата Моравчевић, начелница Одељења за комунално - инспекцијске и стамбене послове рекла је да ће у првој фази бити очишћене све приоритетне локације, посебно оне на којима отпад омета ток воде.
-Сви који буду бацали смеће на места која за то нису предвиђена, биће кажњени. Шабац је наш град, као и сеоска подручја, и сви заједно треба да бринемо о њему и да се навикавамо да локације за које смо утврдили да су дивље депоније и после уклањања смећа, остану чисте, истакла је Злата Моравчевић и додала да је у овој првој фази планирано још 17 дивљих депонија за уклањање.
ДРЖАВА НЕ РАДИ СВОЈ ПОСАО
Кандидат за посланика на листи “За праведну Србију“ коју чине Заједно за Србију, Демократска странка и Нова странка, некадашњи градоначелник Шапца, Милош Милошевић, обишао је насип на Чеврнтији. На једном делу насипа у току су радови које изводи ЈП “Србија воде“.
-Држава до сада није урадила ништа на узвишењу насипа и радови који се сада обављају више се могу назвати предизборним крпежом, него што је то озбиљан приступ озбиљне државе оваквом проблему. Овај насип брани Шабац и села у својој близини од реке Саве. Ми се залажемо да држава озбиљним темама приступа на исти такав начин, истакао је Милошевић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa