Инфо

24. март 2016.24. мар 2016.
ПРЕДСТАВЉЕНО ИДЕЈНО РЕШЕЊЕ ЗА СПОМЕНИК ЈЕВРЕМУ ОБРЕНОВИЋУ

СРПСКО И ЕВРОПСКО ЛИЦЕ ЈЕВРЕМА

Идејно решење за споменик Јеврему Обреновићу, представљено је прошлог петка у Градској кући. На конференцији за новинаре су говорили градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, Игор Марсенић, члан градоначелниковог тима задужен за визуелни идентитет града, Владимир Товић, аутор идејног решења и Бранислав Станковић, члан стручног жирија.
Градоначелник Зеленовић је приликом обраћања подсетио да је Град Шабац током 2008. године расписао конкурс за израду уметничког и идејног решења за споменик Јеврему Обреновићу. Истакао је да је у години када обележамо два века од доласка Јеврема у наш град, донета одлука да се и поред дугог периода протеклог од завршетка конкурса, реализује пројекат.
-Наша обавеза и наш дуг је постављање спомен обележја човеку који је установио модерни Шабац. У Јевремово доба, Шабац је био културно, политичко и привредно врело Србије. А када је Шапцу добро ишло и остатак Србије је добро живео. Тежимо да Шабац поново буде такав град. Захвалан сам уметнику и стручном жирију, јер су донели ову важну одлуку. Поновни долазак Јеврема Обреновића у наш Шабац ће, надам се, омогућити да опет будемо врело Србије, рекао је градоначелник Зеленовић.
Игор Марсенић, члан градоначелниковог тима задужен за визуелни идентитет града, истиче значај скулптуре господара Јеврема, која ће оплеменити централну површину у граду.
-Ова скулптура поседује велики симболички значај, али треба и да обезбеди даљи развој центра града. Надам се да ћемо ове јесени, после 200 година, дочекати господара Јеврема у нашем и његовом Шапцу, истакао је Игор Марсенић.
Решење споменика одобрено за реализацију, академског вајара Владимира Товића, предвиђа да фигура буде висока више од 4 метра, постављена на постаменту од пуног гранита величине два метра и лоцирана тако да стоји у отвореном урбаном простору. Уметник је предвидео да скулптура буде изливена од бронзе. Он је рекао да се друштвени аспект постављања споменика господару Јеврему огледа кроз отварање новог поглавља у развоју града Шапца, на исти начин на који је он својим радом и енергијом то омогућио пре 200 година.
Бранислав Станковић, члан стручног жирија, који је учестововао у одабиру решења, истиче да је усвојени предлог испунио све услове, од историјских до естетских и објединио српско и европско лице Јеврема Обреновића.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa